Bosna i Hercegovina     | 13.12.2019. 13:20 |

KS-Zbog variranja koncentracija zagađujućih materija u zraku smanjiti kretanje

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. decembra (FENA) - Zbog očekivanog variranja koncentracija zagađujućih materija u zraku, za rizične grupe stanovništva na području Kantona Sarajevo preporučuje se da smanje kretanja i boravak na otvorenom.

Kako navodi Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor, rezultati mjerenja zagađujućih materija u zraku na području Kantona Sarajevo u posljednja 24 sata pokazuju prekoračenja graničnih vrijednosti za PM 10 čestice, dok su ostali mjereni polutanti u dozvoljenim granicama.

Precizira se da su zabilježena prosječne dnevne vrijednosti PM10 čestica u zraku iznosile: Vijećnica 126,9, Otoka 112,9 i Ilijaš 127,5 µg/m3.

Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda već danas se (u drugoj polovini dana) očekuje se jačanje vjetra južnog smjera, brzine 4 do 8 m/s.

U subotu će (veći dio dana) biti oblačno vrijeme, sa slabom kišom u jutarnjim satima i slabim vjetrom (brzine 1 do 3 m/s sjeverozapadnog smjera). Od nedjelje stabilizacija vremena sve do četvrtka, 19. decembra.

- Zbog svega navedenog, Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor ne preporučuje proglašenje epizode 'pripravnost' - ističe se.

Imajući u vidu najavljene promjene vremenskih prilika, moguće je i variranje koncentracija zagađujućih materija u zraku. Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo izdaje preporuke za stanovništvo da u takvim situacijama smanje kretanje i boravak vani, posebno hronični bolesnici (plućni, srčani), bolesnici skloni alergijama, starija populacija, mala djeca i trudnice.

- Izmjerene vrijednosti praćenih polutanata kao i najnovija obavještenja vezana za kvalitet zraka mogu se pratiti na stranici http://kvalitetzraka.ba/ - navodi Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor, prenosi Pres- služba KS.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Uk: Rekordan broj turista pokazuje našu predanost razvoju turističke industrije u Kantonu Sarajevo

Hota-Muminović: Razlozi za pokretanje štrajka neosnovani, a štrajk nezakonit

Uk i Pavić Pečenković obišli mališane KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu