Svijet     | 17.12.2019. 09:56 |

Turska - Uhapšen načelnik okruga zbog navodne povezanosti s FETO-om

FENA Internet

ISTANBUL, 17. decembra (FENA) - Načelnik okruga Urla iz  Republikanske narodne stranke (CHP), glavne opozicione stranke u Turskoj, uhapšen je zbog sumnje da je povezan s mrežom za koju Ankara kaže da je organizirala neuspjeli državni udar 2016., rekao je zvaničnik stranke u utorak ujutro.

Ankara poduzima mjere protiv sljedbenika Fethullaha Gulena, muslimanskog imama koji trenutno boravi u Sjedinjenim Državama, otkako je došlo do pokušaja državnog udara u julu 2016. u kojem je ubijeno oko 250 ljudi. Operacije protiv ove grupe i dalje su učestale.

Burak Oguz, načelnik okruga Urla u egejskoj obalnoj pokrajini Izmir, prvi je pripadnik lokalne vlasti iz CHP koji je uhapšen nakon izbora u martu.

Osim ovog slučaja, Ankara je uklonila 28 dogradonačelnika iz prokurdske Narodne demokratske stranke (HDP) zbog navodnih veza s kurdskim militantima. Dvadeset i dva dogradonačelnika uhapšeni su od augusta, a 19 osoba ostaje u pritvoru uoči vlastitog suđenja, navodi HDP.

Deniz Yucel, šef pokrajinske grupe CHP Izmir, objavio je na Twitteru da je Oguz uhapšen i odbacio optužbe da načelnik pripada bilo kojoj Gulenovoj mreži.

- Nema šanse da FETO opstane unutar CHP-a - rekao je, koristeći riječ koja se obično odnosi na ovu grupu. Ta stranka osuđuje pravosuđe zbog uklanjanja zvaničnika koji su demokratski izabrani, rekao je.

Iz okruga Urla zasad nema zvaničnog komentara, navodi Reuters.

Gulen živi u samonametnutom egzilu u Pensilvaniji od 1999. On je negirao bilo kakvu umiješanost u pokušaj puča.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Ministrica Duraković nastavila posjet Turskoj s ciljem jačanje veza i suradnje u području obrazovanj

Ministrica Duraković u trodnevnom posjetu Turskoj: Fokus na jačanju obrazovne suradnje

Hurtić razgovarao sa zvaničnicima iz okruga Adapazar/Sakarya

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu