Bosna i Hercegovina     | 23.12.2019. 16:30 |

Vehabović održao predavanje o praksi Evropskog suda za ljudska prava

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. decembra (FENA) - U Centru za edukaciju sudija i tužilaca u Federaciji BiH (CEST FBiH) danas je održan seminar pod nazivom “Novine u praksi Evropskog suda za ljudska prava”, kao nastavak uspješne saradnje CEST-a FBiH i AIRE Centra.

Podršku u organizaciji seminara, kao i u radu centara za edukaciju sudija i tužilaca u Federaciji BiH i Republici Srpskoj usmjerenu na jačanje kapaciteta sudstva i primjenu evropskih pravnih standarda u domaćim odlukama, dala je i britanska Vlada u okviru projekta AIRE Centra.

Prilikom otvaranja seminara, prisutnima se obratio direktor Centra  Arben Murtezić, istaknuvši značaj Evropske konvencije o ljudskim pravima.

- Konvencija je od izuzetnog značaja za sve zemlje u Evropi, a za Bosnu i Hercegovinu posebno. Drago nam je da je upravo edukacija na ovu temu posljednjih nekoliko godina planirana od ovako značajnih partnera, te da i za narednih nekoliko godina imamo značajne zajedničke planove - kazao je.

Otpravnica poslova britanske ambasade u BiH Ruth Wiseman, pozdravila je prisutne i naglasila da je veoma ponosna što je, zahvaljujući Ujedinjenom Kraljevstvu, kroz aktivnosti koje provodi AIRE centar u saradnji sa centrima za edukaciju sudija i tužilaca u Bosni i Hercegovini, za samo četiri mjeseca, 700 sudija, tužioca i pravnih savjetnika prošlo kroz obuku o adekvatnoj primjeni Evropske konvencije o ljudskim pravima u sudskim procesima u BiH.

- Želimo osigurati da bh. sudovi štite prava građana zagarantovana međunarodnim konvencijama. Građani bi trebali imati brz i efikasan pristup pravdi, te biti sigurni da njihov postupak vodi stručno lice na pravedan i nepristrasan način - istakla je Wiseman. 

Seminar je nastavljen predavanjem sudije Evropskog suda za ljudska prava Farisa Vehabovića, koji je istakao: „... da je ovo živa materija kojoj se treba posvetiti posebna pažnja i da je potrebno prije svega uspostaviti sistemske mehanizme praćenja prakse..., saopćeno je iz CEST-a FBiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Uručena vrijedna donacija Centru za edukaciju sudija i tužilaca u Federaciji BiH

Reformom parničnog zakonodavstva do efikasnijih sudskih postupaka

Advokatska komora FBiH i CEST FBiH potpisali sporazum o saradnji

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu