Bosna i Hercegovina     | 31.12.2019. 14:36 |

Komora magistara farmacije TK: Ne možemo prihvatiti ponudu bez dokumenta

FENA Saopćenje

TUZLA, 31. decembra (FENA) - Nije postignuto rješenje problema nastalog u slučaju obustave izdavanja lijekova na recept u Tuzlanskom kantonu, jer je stav Zavoda zdravstvenog osiguranja i Ministarstva zdravstva TK isti kao i ranije, po principu usmenih obećanja i bez zvaničnih dokumenata da će usluga biti eventualno korigovana - saopćeno je danas iz Komore magistara farmacije TK.

-Poučeni ranijim neispunjenim usmenim obećanjima, ovakvu ponudu magistri farmacije TK nisu mogli prihvatiti iz razloga što usmeno obećanje, bez konkretno navedenog iznosa povećanja koje tražimo, a koje bi vrijednost našeg rada izjednačilo sa vrednovanjem rada magistra farmacije u drugim kantonima u FBiH, nije ponuđeno u formi koja sa sobom nosi garanciju ispunjenja obećanja - ističu u ovoj komori.

Ponovili su da će sve apoteke Tuzlanskog kantona od sutra imati jasno istaknutu obavijest da ne mogu izdati lijekovi sa esencijalne liste lijekova, iz razloga što sa Zavodom zdravstvenog osiguranja TK nije potpisan ugovor za 2020. godinu.

Iz Komore naglašavaju da su nadležne institucije tokom protekle 2019. godine imale dovoljno vremena da razmotre zahtjeve magistara farmacije i da pokušaju blagovremeno postići dogovor, a posebno ističu činjenicu da su mogućnost takvog razvoja događaja nadležnim institucijama najavili 16. decembra kroz potpisanu zajedničku izjavu svih ugovornih apoteka.

Jedina preostala mogućnost za promjenu ovakve odluke magistara farmacije Tuzlanskog kantona jeste da nadležne institucije Tuzlanskog kantona, odnosno Ministarstvo zdravstva i ZZO TK isprave stav prema apotekama i odustanu od ucjenjivačkog odnosa, saopćeno je iz Komora magistara farmacije Tuzlanskog kantona. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Farmaceuti: Od dizajna lijekova do uspješnog tretmana bolesti

Tuzlanski kanton - Svim osnovcima osigurani besplatni udžbenici

Na području Hercegovačko-neretvanskog i Tuzlanskog kantona izvršena 72 inspekcijska nadzora

Promo

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel  

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'