Svijet     | 08.01.2020. 10:15 |

Nema iračkih žrtava u iranskom raketnom napadu

FENA Internet

BAGDAD, 8. januara  (FENA) -  Iračka vojska saopćila je u srijedu da nije javljeno o bilo kakvim žrtvama u raketnom napadu na vojne baze u kojima su smješteni američki vojnici.

Kako se navodi u saopćenju medijskog ureda iračke Zajedničke operativne komande, ukupno su ispaljena 22 iranska projektila. Od tog broja, 17 ih je pogodilo zrakoplovnu bazu  Ayn al-Asad u zapadnoj iračkoj pokrajini Anbar, a pet ih je palo na štab američke vojske u blizini grada Erbila, prijestonice iračke poluautonomne regije Kurdistan. Napadi su se desili u roku od pola sata između 1.45 i 2.15 sati po lokalnom vremenu, navodi se u saopćenju.

Dva od 17 iranskih projektila u zapadnom Iraku nisu eksplodirala i pala su u oblast Heittan, zapadno od grada Heeta, oko 180 kilometara udaljenosti od prijestonice Bagdada, dodaje se.

- Nikakve žrtve nisu registrovane među iračkim snagama i više detalja će biti objavljeno kasnije -  saopćila je iračka vojska.

Ranije je vojni izvor iz pokrajine Anbar izjavio za Xinhuu da je 20 iranskih balističkih projektila prije zore pogodilo zrakoplovnu bazu Ayn al-Asad u regiji al-Baghdadi, oko 190 kilometara sjeverozapadno od  Bagdada.

Sirene su se oglasile unutar baze, dok su američki helikopteri nadlijetali regiju, saopćio je izvor.

Ayn al-Asad, ranije poznat kao  al-Qadisiyah, druga je po veličini zrakoplovna baza u Iraku i u njoj se nalazi najveći broj američkih vojnika u toj zemlji.

Istovremeno su iranski projektili također napali drugu bazu smještenu regiji Harirt, istočno od Erbila, navodi se u medijskim izvještajima.

Iranski napad uslijedio je tri dana nakon što je irački parlament usvojio rezoluciju kojom se zahtijeva okončanje vojnog prisustva stranih snaga u Iraku i njihovo sprečavanje da koriste iranski zračni i morski prostor, prenosi Xinhua.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Milinković i Beriša obišli kuću obitelji Krvavac kod Gackog i osudili napad na povratnike

Milinković osudio napad na povratničku obitelj: Mi u Gacku nemamo suživot, mi ovdje imamo život

Mostarska policija oglasila se o napadu na novinara

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel