Magazin     | 11.01.2020. 09:38 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 11. siječnja (FENA) -  

- 347. Rođen vizantijski car Flavije Teodosije I, nazvan Teodosije Veliki, posljednji vladar jedinstvenog Rimskog carstva (379.-395.). Želeći da uspostavi što čvršće državno jedinstvo proglasio je kršćanstvo državnom religijom i zabranio paganske kultove.

- 1842. Rođen William James, američki filozof i psiholog, osnivač pragmatizma, po kojem je osnovni kriterij spoznaje njezina praktična vrijednost. Njegova Načela psihologije smatraju se još uvijek najboljim udžbenikom, a osim te knjige najpoznatiji je po svojoj teoriji emocija.

- 1843. Austrijski car Ferdinand I u vrijeme najvećeg uspona Ilirskog preporoda zabranio je upotrebu ilirskog imena, posebno u "novinama i javnim spisima".

- 1850. Rođen Eugen Kumičić, hrvatski književnik i političar. Od 1884. godine je kao pravaš više puta biran za zastupnika u Hrvatski sabor. Kumičić se smatra predvodnikom naturalizma u hrvatskoj književnosti. Veliku popularnost stekao je povijesnim romanima, a pisao je i drame te romane sa socijalnom tematikom. 

- 1919. Rumunija anektirala Transilvaniju koja je bila u sastavu Austo-Ugarske monarhije do njenog raspada 1918. Mirom u Trianonu 1920. Transilvanija je formalno dodijeljena Rumuniji.

- 1922. Inzulin je po prvi put upotrijebljen pri liječenju šećerne bolesti i to u Kanadi.

- 1928. Umro engleski pisac Thomas Hardy. Važio je za najboljeg engleskog pisca svoga vremena, nazivan "posljednjim velikim viktorijancem".

- 1946. Ustavotvorna skupština u Tirani je proglasila Narodnu Republiku Albaniju.

- 1962. Pod snježnom lavinom, koja je u peruanskim Andima zatrpala selo Huaskaran, život je izgubilo više od 3.000 ljudi.

- 1964. U SAD-u objavljeno prvo nacionalno izvješće po kojem je pušenje proglašeno štetnim za zdravlje, odnosno da je smrtnost pušaća veća nego kod nepušaća, da imaju veći rizik od dobivanja raka pluća i da pušenje kod trudnica šteti novorođenčadi. Zanimljivo je da su članovi komisije koja je sastavila izvješće, i sami pušaći, ocijenili da je pušenje navika, a ne ovisnost. Tek je 1989. pušenje proglašeno ovisnošću.

- 1989. Ispred Skupštine Crne Gore održan je masovni miting građana na kojem je zatraženo smjenjivanje državnog i partijskog rukovodstva. Pod velikim dvodnevnim pritiskom demonstranata to rukovodstvo je podnijelo ostavke, a na političku scenu Crne Gore stupila je grupa mladih političara na čelu s Momirom Bulatovićem i Milom Đukanovićem.

- 2006. Vulkan Ogastin na Aljasci eruptirao dva puta, što je prva njegova erupcija od siječnja 1986. godine.
 
- 2007. Britanska književnica Joanne Kathleen Rowling, poznatija kao JK Rowling, završila je posljednji roman iz serijala nazvan Harry Potter i darovi smrti. Serija romana o mladom čarobnjaku Harryju Potteru prodana je u više od 400 milijuna primjeraka diljem svijeta.

- 2015. U drugom krugu šestih predsjedničkih izbora u Hrvatskoj pobijedila Kolinda Grabar-Kitarović, čime je postala prva žena na funkciji predsjednika Republike Hrvatske.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Dogodilo se na današnji dan

Dogodilo se na današnji dan

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel