Bosna i Hercegovina     | 31.01.2020. 10:26 |

Izvještaj o BiH na plenarnom zasjedanju PSVE-a krajem godine

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 31. januara (FENA) - Niz diskusija o funkcioniranju institucija Bosne i Hercegovine trebalo bi biti pokrenuto u narednom periodu s ciljem izrade izvještaja za plenarno zasjedanje Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PSVE) krajem ove godine.

Istaknuto je to na susretu članova delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope u Strazburu s komesarkom za ljudska prava Vijeća Evrope Dunjom Mijatović.

Komesarka Mijatović iskazala je zadovoljstvo činjenicom da je bh. delegacija nakon godinu dana ponovo prisutna u tom tijelu, gdje može predstavljati ne samo interese države BiH nego i učestvovati u raspravama o svim temama kojima se bavi Vijeće Evrope.

U razgovoru o učešću delegacije PSBiH u radu PSSE poseban akcenat je stavljen na monitoring koji obuhvata i Bosnu i Hercegovinu, saopćio je danas Sektor za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH.

Komesarka Mijatović naglasila je namjeru da se kontinuirano i lično angažira kada je riječ o zaštiti ljudskih prava u BiH te je najavila predstavljanje godišnjeg izvještaja tokom narednog plenarnog zasjedanja PSVE-a.

Članovi bh. delegacije veoma značajnom činjenicom naveli su to što neko iz BiH ima važnu međunarodnu poziciju, te se složili da bi pojedinačni i institucionalni angažman koji bi rezultirao većim brojem predstavnika BiH u međunarodnim institucijama bio od izuzetne važnosti.

Dogovoreno je da će u narednom periodu članovi delegacije PSBiH i komesarka Mijatović imati kontinuiranu komunikaciju o svim pitanjima od interesa za BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Predsjedavajući Delegacije PSBiH u PSVE Saša Magazinović u službenoj posjeti Ukrajini

Delegacija PSBiH u PSVE učestvovala na prvom dijelu redovnog plenarnog zasjedanja PSVE u Strazburu

Novaković-Bursać izabrana za potpredsjednicu Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu