Bosna i Hercegovina     | 31.01.2020. 17:54 |

FMZ - Formiran krizni štab za praćenje situacije o koronavirusu

FENA Saopćenje
SARAJEVO, 31. januara (FENA) - Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO)  u četvrtak navečer ponovno je sazvao sastanak Odbora za vanredne situacije da bi s Odborom utvrdio da li epidemija novog koronavirusa predstavlja vanredni javnozdravstveni događaj od međunarodnog značaja. 
 
Kako navode generalni direktor je prihvatio savjet Odbora i proglasio tu epidemiju vanrednim javnozdravstvenim događajem od međunarodnog značaja, te su date preporuke prema Kini, kao i zemljama svijeta.

Federalno ministarstvo zdravstva je slijedom te odluke po automatizmu, i u skladu sa Zakonom, formiralo Krizni štab za daljnje praćenje situacije i poduzimanje mjera u cilju sprječavanja i ranog otkrivanja eventualnog slučaja bolesti izazvane novim koronavirusom na teritoriji Federacije BiH, kao i koordiniranja aktivnosti između nadležnih institucija.

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva preuzima poslove ranije formiranog Koordinacionog tijela tog ministarstva, a u cilju povećanja stepena operabilnosti - naglašava se.

Navodi se da ostaju i dalje u primjeni sve ranije utvrđene mjere koje se intenzivno provode, u saradnji s kantonalnim ministarstvima zdravstva, Federalnim i kantonalnim zavodima za javno zdravstvo, zdravstvenim ustanovama, Državnom graničnom službom i Federalnom upravom za inspekcijske poslove i Ministarstvom civilnih poslova BiH.  

- Napominjemo da su sve mjere koje se provode fokusirane na rano otkrivanje eventualnog sumnjivog slučaja u cilju sprječavanja nastanka i širenja bolesti izazvane novim koronavirusom - ističe se. 

Kako navodi u saopćenju Federalno ministarstvo zdravstva Evropski centar za sprječavanje i kontrolu bolesti (ECDC) i dalje procjenjuje da postoji „umjerena“ vjerovatnoća pojave uvezenih slučajeva u evropske države, što se odnosi i na BiH.

Dodaju da su, na web stranici Zavoda za javno zdravlje FBiH, dostupne preporuke za putnike i generalne preporuke za stanovništvo.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Ministar Rimac: Pacijenti oboljeli od spinalne mišićne atrofije neće ostati bez lijekova

Federalno ministarstvo zdravstva nije dalo suglasnost za imenovanje generalnog direktora KCUS-a

Tedros: Članice WHO riskiraju da propuste majski rok za sporazum o borbi protiv pandemija

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu