Svijet     | 03.02.2020. 14:42 |

Borrell u posjeti Teheranu radi ublažavanja napetosti

FENA Internet

TEHERAN, 3. februara (FENA) – Šef evropske diplomatije Josep Borrell u ponedjeljak je održao razgovore u iranskoj prijestonici, u misiji koja je imala za cilj ublažavanje napetosti oko nuklearnog programa Islamske Republike.

Borrellova posjeta Iranu, prva otkako je preuzeo dužnost, uslijedila je nakon rasta napetosti između ljutih suparnika Washingtona i Teherana nakon ubistva u Bagdadu 3. januara vodećeg iranskog generala u američkom napadu dronom.

Dvodnevna posjeta počela je razgovorima s ministrom vanjskih poslova  Mohammadom Javadom Zarifom, uoči susreta s predsjednikom Hassanom Rouhanijem i predsjednikom parlamenta Alijem Larijanijem.

Nuklearni sporazum iz 2015.  između Teherana i grupe svjetskih sila počeo je da se urušava otkako se američki predsjednik Donald Trump povukao iz sporazuma u 2018. i Washington je otada intenzivirao sankcije i kampanju „maksimalnog pritiska“ protiv Irana.

Teheran je postepeno odustajao od vlastitih obaveza preuzetih sporazumom, dok su vojne napetosti sa SAD-om dovele dvije zemlje na rub potpune vojne konfrontacije u prošlom mjesecu.

Borrellova posjeta ima za cilj „ublažiti napetosti i tražiti prilike za političko rješenje trenutne krize“, saopćio je ured evropskog visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku.

Posjeta će omogućiti Borrellu da „izrazi snažnu predanost Evropske unije očuvanju nuklearnog sporazuma“, poznatog kao Zajednički sveobuhvatni plan akcije (CPOA), i da raspravlja o saradnji između EU i Irana, saopćio je njegov ured.

Portparol iranskog ministarstva vanjskih poslova Abbas Mousavi izjavio je na konferenciji za novinare u ponedjeljak kako se Teheran nada da će Borrellova posjeta pomoći u evropskom „razumijevanju“ iranske pozicije i  nagnat će blok da „pokaže dobru volju i poduzme ozbiljne mjere“, prenosi AFP.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Upriličen sastanak izaslanstva BiH i predstavnika Europske unije nakon pristupnih pregovora

Održan prvi sastanak na visokom nivou EU s BiH, nakon početka pregovora o pristupanju

Hurtić u posjeti Turskoj: Građani BiH daju veliki doprinos turskoj privredi

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu