Svijet     | 07.02.2020. 16:36 |

Torra: Put ka secesiji Katalonije je 'nepovratan'

FENA Internet

BARCELONA, 7. februra (FENA) - Katalonski regionalni čelnik Quim Torra izjavio je za Reuters u petak kako će predložiti datum referenduma o nezavisnosti u okviru razgovora sa španskom vladom, tvrdeći da je put regije ka secesiji „nepovratan“.

Katalonija je dominantna tema u španskoj politici otkako je nakratko objavila nezavisnost u oktobru 2017. Nakon referenduma koji su španski sudovi proglasili nelegalnim i koji je izazvao najveću političku krizu u tojm zemlji u posljednjim decenijama.

Torra se sastao u četvrtak sa španskim premijerom Pedrom Sanchezom, koji je odbacio svaki potez ka nezavisnosti ali je pristao održati razgovore s katalonskim čelnicima o budućnosti bogate sjeveroistočne regije.

-  Bit ćemo nezavisni. Uvjeren sam da je nezavisnost Katalonije potpuno nepovratna – izjavio je on u intervjuu u palati iz 15. stoljeća u kojoj se nalazi sjedište regionalne vlade.

Madrid je odbacio svaki referendum o nezavisnosti ili davanje amnestije za katalonske separatističke čelnike koji su osuđeni na zatvorske kazne ili su napustili zemlju nakon neuspjele objave nezavisnosti.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Kajganić sa španskom ambasadoricom: Podrška Tužilaštvu BiH u postizanju još boljih rezultata

Špansko tužilaštvo zatražilo odbacivanje tužbe za korupciju protiv supruge premijera Sancheza

Španija osudila dvojicu krijumčara ljudima zbog smrti četvorice marokanskih migranata

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu