Bosna i Hercegovina     | 10.02.2020. 15:44 |

Ombudsmani podržavaju nove zakone za poboljšanje položaja nezaposlenih porodilja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. februara (FENA) - Ombudsmani Bosne i Hercegovine Ljubinko Mitrović, Jasminka Džumhur i Nives Jukić cijene izuzeno važnim i podržavaju usvajanje novog zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice sa djecom u Federaciji BiH.

Ukoliko se učini planirano, sve nezaposlene porodilje na području Federacije Bosne i Hercegovine imale bi mjesečnu naknadu od 60 posto prosječne plate. Pored toga, usvajanjem novog zakona za svu djecu na području FBiH bio bi isti iznos dječijeg dodatka.

Također, ombudsmani pozdravljaju i sve aktivnosti Parlamenta Federacije BiH sa ciljem donošenja zakona o posebnom registru osoba pravosnažno osuđenih za krivična djela protiv spolne slobode i morala prema djeci i maloljetnicima.

Nova zakonska rješenja zagovaraju godinama u svojim specijalnim izvještajima i u godišnjim izvještajima o aktivnostima Institucije ombudsmana koji se prezentuje parlamentima entiteta i Skupštini Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, a podnosi Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

Pitanje porodiljskih naknada ombudsmani su razmatrali u okviru specijalnog izvještaja o stanju zaštite majke i materinstva na području Federacije, saopćili su ombudsmani.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Općina Novo Sarajevo - Od ove godine sve porodilje imaju pravo na jednokratnu novčanu pomoć

Općine i gradovi u FBiH povećavaju iznose jednokratne novčane pomoći majkama porodiljama

Jednokratne novčane pomoći uplaćene za 41 porodilju iz Općine Centar Sarajevo

Promo

MTEL: Panel-diskusija u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa

Poziv na panel-diskusiju u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli