Sport     | 18.02.2020. 10:45 |

Tehnički kurs za trenere umjetničkog klizanja održan u Sarajevu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. februara (FENA) - Tehnički kurs za trenere umjetničkog klizanja održan je od 9. do 16. februara u Sarajevu, u organizaciji Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine i Saveza klizačkih sportova BiH, a pod pokroviteljstvom Međunarodnog olimpijskog komiteta. 

Priliku da steknu nova znanja i iskustva dobilo je 14 trenera. Glavni ekspert kursa bila je renomirani stručnjak Međunarodne klizačke unije Ivana Jakupčević Marinković, a kako umjetničko klizanje predstavlja kompleksan sport, u edukaciji su učestvovali i eksperti u svojoj branši, Jelisaveta Kokic Ryjkin (Njem), Katarina Grof Mitrović (Srb), Belinda Schoenberger (Aut) i Karlo Požgajčić (BiH), saopćeno je iz Saveza klizačkih sportova BiH.

Kursom je obuhvaćena edukacija trenera na ledu i van leda (balet, koreografija i kondiciono pripremanje), kao i poznavanje sudijskih pravila. Polaznici su u aktivnom radu proveli 84 radna sata, a iskorištena je prilika da neki od njih pohađaju sudijski seminar kao jedan od uslova za sticanje certifikata nacionalnog sudije.

Uz demo klizače koje su činili reprezentativci Hrvatske Hana Cvijanović i Hana Kosić te Bosne i Hercegovine Zara Husedžinović i Hena Uzunović, priliku da treniraju sa vrhunskim trenerima dobilo je dvadesetak mladih klizača iz bosanskohercegovačkih klubova.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Otkazan nastup bh. klizačice Zare Husedžinović na takmičenju u Linzu

Napredak mladih klizačica na Prvenstvu BiH

U Sarajevu Državno prvenstvo BiH u umjetničkom i brzom klizanju

Promo

BBI banka partner na projektu Svjetske banke za oporavak i rast bh. privrede

Kompanija AS iz Jelaha predstavila spoj savremenosti i tradicije na sajmu u Tešnju

Sparkasse Banka predstavlja inovativni stambeni kredit za mlade