Bosna i Hercegovina     | 05.03.2020. 14:27 |

Razgovor s novinarima 'Mediji i ljudska prava - ljudska prava i mediji'

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 5. marta (FENA) - Razgovor s novinarima o temi "Mediji i ljudska prava - ljudska prava i mediji" održan je danas u Info centru Evropske unije u Bosni i Hercegovini u Sarajevu, s ciljem da se identifikuju i mapiraju problemi s kojima se suočavaju novinari u BiH te da se kroz diskusiju i razmjenu iskustava pronađu rješenja za osiguranje slobodnog, sigurnog i odgovornog rada medijskih djelatnika, u interesu javnosti.  

Zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Khaldoun Sinno je u izjavi novinarima kazao da je EU više puta ponavljala, a ponavljaju tu istu poruku i danas "da bez slobode medija, bez osnovnih, temeljnih ljudskih prava ova zemlja ne može ni u budućnosti postati članica Evropske unije".

- Dakle, mora postojati garancija slobode medija i garancija za osnovna ljudska prava za bilo kakvo buduće članstvo. To je ista poruka koju smo ponavljali u više ne tako nedavnom  i skorašnjem mišljenju Evropske komisije, u kojim se istiće 14 ključnih prioriteta - podsjetio je Sinno.

Po njegovim riječima, u tih 14 ključnih prioriteta ističu se iste te oblasti - temeljna ljudska prava, slobode medija "koji su dvije strane istog novčića".

Kaže da su događaji poput današnjeg za njih izuzetno važni, da je to prvi u nizu, te da planiraju održati još dva događaja istog formata u Banja Luci i Mostaru.

Sinno je dodao da je ovo prilika da se razgovara o toj važnoj temi, pogotovo u svjetlu njihovih budućih planiranih aktivnosti, koje uključuju i pokretanje internetske platforme koja će dati priliku građanima da daju komentare, sugestije i slično.

Generalna sekretarka Udruženja BH novinari Borka Rudić je kazala da je ta tema zanimljiva iz dva razloga. Prvi je da se govori o ljudskim pravima u medijima, što znači poštivanje ljudskih prava novinara, urednika i svih drugih zaposlenika u medijima s ciljem da se oni osnaže, educiraju i budu sigurni i slobodni da obavljaju svoj posao bez ikakvih pritisaka.

Po njenim riječima, u takvoj situaciji novinari mogu izvještavati profesionalno i u skladu sa etičkim kodeksom o ljudskim pravima ostalih kategorija stanovništva, ranjivih grupa i svih drugih.

- Međutim, ako imate novinare koji su stalno pod političkim pritiskom, koji nemaju stalni ugovor o radu, koji su žrtve različitih oblika pritisaka i mobinga na radnom mjestu, onda teško možemo govoriti da su naši mediji slobodni i da mogu izvještavati o ljudskim pravima u skladu sa evropskim standardima - smatra Rudić.       

Kaže da radionica treba da pokaže koji su to putevi da se izvještava o ljudskim pravima na način koji će biti u interesu i ranjivih grupa, građana, a i medija "i s druge strane da pitanje ljudskih prava podignemo na nivo podrške medija".

Rudić ističe da, ako novinari čija se prava krše, istovremeno krše ljudska prava "onda imamo ozbiljan problem".

- Ne razumijemo se, ne poštujemo koncept ljudskih prava ili ne podržavamo kulturu ljudskih prava kroz medijske sadržaje i svi trebamo preuzeti svoj dio odgovornosti – zaključila je Rudić.   

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Privremene izmjene režima saobraćaja u ulicama Branilaca Sarajeva i Kulovićeva 25. aprila

State Department - Razorna i zapaljiva retorika Dodika doprinijela etničkim napetostima u BiH

Program EU za mlade političare i aktiviste prilika za diskusiju o narednim koracima BiH ka EU

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta