Bosna i Hercegovina     | 20.03.2020. 14:35 |

U Goraždu više od 30 osoba pod zdravstvenim nadzorom

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 20.marta (FENA) – Direktorica kompanije „Ginex“ iz Goražda kod koje je potvrđena infekcija koronavirusom dobrog je zdravstvenog stanja, nema simptoma i nalazi se u kućnoj izolaciji – potvrdila je predsjednica Kriznog štaba ministarstva zdravstva BPK dr. Medina Bičo.

Po njenim riječima, nakon provjere informacija i kontakata vezanih za prvi slučaj zaraze koronavirusom, izdate su nove mjere samoizolacije.  

- Kontaktirali smo sve osobe koje su bile u prvom kontaktu sa oboljelom i oni su stavljeni pod zdravstveni nadzor, za sada je to oko 30 osoba koje su od 11. marta bile u bližem kontaktu. Njih i njihove porodice stavili smo u izolaciju. Nama je bitno da ispoštujemo prve kontakte, da pratimo nadzor, obavili smo testiranje za pet osoba i čekamo rezultate. Ukoliko bude pozitivnih kontaktiraćemo i njihove prve kontakte. Kompletna firma je na neki način u izolaciji, za sada nema niko simptome, svakodnevno komuniciramo, pratimo situaciju - kazala je dr. Bičo.

U kriznom štabu Ministarstva zdravstva ističu kako je trenutno najvažnije da se prati zdravstveno stanje ovih osoba  koje su dužne, zajedno sa ostalim članovima svoje porodice, u samoizolaciji provesti 14 dana, kako bi se prekinuo lanac infekcije.

Po riječima dr. Bičo, usljed novonastale situacije izvršena je dezinfekcija kompletne industrijske zone „Pobjeda“ u kojoj je od jutros obustavljen rad privrednih subjekata.

- Nismo imali niti jedan slučaj teških simptoma, sad moramo spriječiti takav virus da ne dođe do hroničnih bolesnika, da kontakte izoliramo i po potrebi intervenišemo. Nažalost imamo jako mali broj briseva i zatražili smo da se obezbijede dodatni testovi kao i neophodna zaštita i maske – istakla je dr. Bičo.

U Kriznom štabu ministarstva zdravstva ističu da će pratiti epidemiološku situaciju i da će na osnovu razvoja situacije i potreba davati i preporuke Kantonalnom štabu civilne zaštite za izdavanje novih naredbi, kako bi se spriječilo širenje koronavirusa. Zaključno sa jučerašnjim danom na području BPK Goražde u samoizolaciji bile su 54 osobe, a taj broj se znatno povećao nakon što je zabilježen prvi slučaj koronavirusa.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

Hrnjić posjetio BPK: Zajedničkim djelovanjem povećati obim poljoprivredne proizvodnje

Vlada BPK: U skupštinsku proceduru upućen prijedlog Zakona o dopunskim pravima branilaca

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu