Stranačke aktivnosti     | 29.03.2020. 20:00 |

Saopćenje za javnost GDS-a BiH

FENA Saopćenje

Predsjednik GDS BiH Ibrahim Spahić zahtijeva održavanje sjednice PSBiH 31.3.2020. i usvajanje Buđeta BiH i Mjera za djelovanje državnih institucija i organa u skladu sa Ustavom BiH u izvanrednim okolnostima.Sve institucije vlasti mogu djelovati efikasno ukoliko sa osigura odgovarajući stručni i državni pristup izazovu koji pred svakog čovjeka postavlja korona virus..Predsjedništvo i VMBiH trebaju osigurati da se ,u ovom vremenu, omogući funkcionisanje nadležnih državnih institucija odlukama kojima će u Bosni i Hercegovini biti regulisana jasna uloga i mjesto svakog organa vlasti u opštinama,kantonima, Distriktu Brčko i u entitetima .Neophodno je da se, u ovoj borb,i ne zanemaruje sojilna i pravna sigurnost građana i ugroze demokratske institucije njihovim suspendiranjem bez precizno usvojenih zakonskih odredbi u PS BiH.
Odajemo priznanje građanima i svim institucijama od lokalnog do državnog nivoa daju doprinos da se suočimo sa svjetskom krizom koja je i u BiH izraženija.
Sada je,više nego ikada , nužna jasna državna politika vođenja zemlje u krizi uzrokovanoj širenjem korona virusa.
Politika koja podrazumjeva,prije svega ,medicinsku stručnost i socijalnu osjetljivost ,solidarnost i sposobnost društva i racionalno korištenje svih naših kapaciteta kako bi spašavali naše živote i ekonomski održiv ambijent i sačuvali radna mjesta i proizvodnju i sve ljudske potrebe i djelatnosti.
Građani su se ,u značajnoj mjeri, samo/izolirali,organizuju rad gdje je to moguće,volontiraju i poštuju preporuke za zaštitu svojih života i života svojih sugrađana.Oni koji krše preporuke treba da snose i posljedice u skladu sa zakonom .
Neshvatljivo je posebno da, još uvijek, nemamo Pres centar BiH i tim ljekara stručnjaka koji će svakodnevno obavješatavati javnost o toku borbe protiv nvidljivog neprijatelja Covid -19.,stanju nacije i novim mjerama u skladu sa razvojem situacije. Istovremeno nepdopustive su pojave stigmatizacija i diskriminacija oboljelih i kreiranje javnog mnijenja u ovisnoti od slučaja do slučaja ili od sredine do sredine

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Kurti: Srbija poručuje da neće primjeniti Ohridski sporazum

Sindikat obrazovanja KS traži javne konkurse za prijem 250 radnika na neodređeno vrijeme

Udruženje žrtava i svjedoka genocida zahtijeva pokretanje istrage protiv Milorada Dodika

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu