Svijet     | 31.03.2020. 18:36 |

Hiljade ljekara vraća se iz Wuhana, ispraćeni kao nacionalni heroji

FENA Internet

PEKING, 31. marta (FENA) - Hiljade medicinskih radnika danas su napustili Wuhan i vraćaju se u svoje matične gradove nakon uspješne misije borbe protiv koronavirusa.

Koronavirus se krajem prošle godine pojavio u kineskom gradu Wuhanu, a Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je 11. marta ove godine proglasila globalnu pandemiju COVID-19.

Kineske vlasti su saopćile da je koronavirus u Wuhanu pobijeđen i da se život u tom gradu vraća u normalu.

List “China Daily“ javlja da su lokalni zvničnici Wuhana danas ispratili oko 7.000 medicinskih radnika koji su potom u policijskoj pratnji odvezeni na aerodrom odakle su se vratili u rodne krajeve širom Kine.

To je najveća grupa ljekara i medicinara koji su napustili Wuhan sa 51 charter letom.

Kineska vlada je po izbijanju epidemije COVID-19 u Wuhan poslala dodatne 42.000 medicinara iz cijele zemlje i za svega nekoliko dana izgradila više bolnica u kojima se vodila glavna bitka protiv smrtonosnog virusa. Ti ljekari su u Wuhanu dočekani, ali i danas ispraćeni kao nacionalni heroji, prenosi Anadolu Agenci (AA).

Bolnice su proteklih dana porušene, a ljekari su poslani kućama. Mještani Wuhana očekuju da naredne sedmice budu ukinute i sve mjere ograničenja kretanja te da se grad u potpunosti otvori prema ostatku zemlje.

Kina i Wuhan su, čini se, uspješno riješili problem koronavirusa kojim je u toj zemlji zaraženo više od 82.000 ljudi i umrlo više od 3.000 oboljelih. Međutim, virus se proširio u ostatak svijeta, a posebno su na udaru Evropa i Sjeverna Amerika.

Prema podacima Univerziteta Johns Hopkins u svijetu je koronavirusom zaraženo više od 803.000 ljudi. Od posljedica zaraze umrlo je više od 39.000 oboljelih, a izliječeno je 172.600 zaraženih osoba.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Blinken izrazio zabrinutost kineskom podrškom ruskoj vojsci

Kina upozorila SAD da ne gaze njene 'crvene linije'

Njemačka uhapsila trojicu osumnjičenih za špijunažu s kineskom tajnom službom

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu