Regija

Srbija: Glasovi protiv cjelodnevnog policijskog sata, novinari protiv cenzure

Agencije

SUBOTICA, 1. travnja (FENA) -Srbijanske vlasti razmatraju uvođenje cjelodnevnog policijskog sata kao mjeru u borbi s koronavirusom, dok neovisna novinarska udruga prosvjeduje protiv centraliziranog izvještavanja i upozorava protiv cenzure, prenose u srijedu vojvođanski mediji.  

Ukazujući na sve glasnije kritike restriktivnih mjera države, mediji navode kako državni dužnosnici nisu zadovoljni učinkom dosadašnjih mjera pa najavljuju kako je moguće uvođenje potpune zabrane kretanja na 24 sata.

„Govori se i o uvođenju cjelodnevnog policijskog sata! Time se hoće disciplinirati i oni koji se ne pridržavaju mjera vlade. No, njih je mali postotak i u većim su gradovima. Zar nema drugih mjera da se oni strože sankcioniraju, a ne svo građanstvo?“, komentar je predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislava Žigmanova, koji je on objavio na Twitteru.

Pored toga, Neovisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) reagiralo je na odluku srbijanske vlade prema kojoj će sve informacije u vezi s koronavirusom u zemlji moći davati isključivo Krizni stožer, kojemu je na čelu premijerka Ana Brnabić, prenosi Hina.

NDNV u svojemu priopćenju upozorava da centralizirano informiranje nije informiranje, već cenzura.

„Što to znači? Mogu li mediji objavljivati istinite informacije, do kojih su došli istraživačkim radom, a koje nije priopćio Krizni stožer? Ili će se, apsurdno, sve informacije do kojih mediji dođu iz drugih izvora, a ne od Kriznog stožera, smatrati netočnim i neprovjerenim?“, navodi NDNV.
Drugim riječima, dodaje se, otvara se mogućnost da novinari mogu odgovarati zbog kaznenog djela izazivanje panike i nereda, samo zbog toga što informacija, iako je istinita i odgovara činjenicama, nije dobivena od Kriznog stožera.
 
U Vojvodini je inače oko 150 osoba zaraženo koronavirusom, na liječenju u Kliničkom centru Vojvodine ih je 54, a četvoro ih je do sada umrlo, prenose u srijedu posljednje raspoložive podatke vojvođanski mediji.

Zbog povećanja broja zaraženih Novosadski sajam ovih se dana preuređuje u kolektivnu karantenu u kojoj će biti mjesta za 1.000 osoba.
Tamo će biti smješteni oni s lakšim simptomima, a osigurani su im kreveti, medicinska skrb, televizori, wi-fi mreža, tuš kabine, stolnoteniski stolovi, prenosi Radio televizija Vojvodine (RTV).
 

 

(FENA) M.K.