Bosna i Hercegovina     | 10.04.2020. 10:30 |

Obilježena 75. godišnjica emitiranja Radiotelevizije Bosne i Hercegovine

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. aprila (FENA) - 'Ovdje Radio Sarajevo! Smrt fašizmu – Sloboda narodu', čuvene su riječi, spikera Đorđa Lukića Cige, koje su 10. aprila 1945. godine označile početak rada Radija Sarajevo. Ovaj datum ubilježen je i kao datum početka rada Javnog RTV servisa u BiH, današnjeg BHRT-a, saopćeno je iz te medijske kuće.

U okviru obilježavanja 75 godina Radiotelevizije Bosne i Hercegovine, od 1. do 10. aprila u okviru programa emitiran je „Vremeplov“, podsjećanje na najbolje informativne i dokumentarne emisije, sportske manifestacije i prijenose, specijalne projekte, zabavno-muzičke sadržaje, dječije emisije, te programe iz kulture i drame.

Na taj način evocirane su uspomene na "sve ono što je BHRT kroz svoju historiju stvarao, kakve programe je proizvodio, kakve manifestacije prenosio, te koliko je važan opstanak Javnog servisa u BiH/BHRT-a".

- Javni medijski servis BiH uz svoje osnovne funkcije da građane BiH informira, obrazuje i zabavi, ima i izuzetno važnu ulogu baštinika i čuvara historije ove zemlje koja je prethodnih godina bilježena kroz stotine hiljada sati radijskog i televizijskog programa, a u zadnje vrijeme i putem sredstava online komunikacije. Rijetko koja institucija u BiH ima sačuvano takvo bogatstvo materijala koji svjedoče o historiji i životu ljudi sa svih bosanskohercegovačkih prostora. Značajne godišnjice poput ove prilika su da se građani podsjete na najbolje sadržaje koje je BHRT proizvela u bogatoj historiji svog postojanja - izjavio je generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović povodom godišnjice Radiotelevizije BiH. 

Obilježavanje 75. godišnjice BHRT-a, ove godine zatekla je pandemija Coronavirusa, te su mnogobrojni sadržaji koje je BHRT planirao povodom godišnjice emitiranja programa reducirani, tako da je sve svoje kapacitete podredio je programima vezanim za pandemiju.

- Iako u otežanim okolnostima BHRT je ponudio sadržaje kojim smo, i svakodnevno dokazujemo, Javni servis svih građana BiH - ističe Karamehmedović, i dodaje da su uposleni na BHRT-u svojim izvještavanjima pokazali punu profesionalnost, te infomriranje temeljeno na činjenicama i službenim izvještajima nadležnih institucija, bez senzacionalizma i lažnih vijesti.

Kako nadalje navodi, BHRT nastoji u svom svakodnevnom radu biti profesionalan i objektivan medij putem kojeg građani mogu dobiti pouzdanu i provjerenu informaciju, naučiti nešto novo i zabaviti se uz sadržaje primjerene javnom servisu.

- Posebnu važnost, javni servisi u cijeloj Evropi dobijaju u vremenima krize, poput ove s pandemijom coronavirusa kroz koju prolazi cijeli svijet. Kao i u prethodnim kriznim situacijama, poput katastrofalnih poplava ili požara koji su u bliskoj prošlosti pogađali BiH, BHRT je bio i ostao u službi građana, u pravo vrijeme na pravom mjestu, s informacijom koju ne treba provjeravati, ali i uputama i savjetima građanima kako se trebaju ponašati kako bi što lakše prebrodili teške dane. U tom posl u nijedan uposlenik javnog servisa se ne štedi, jer su svi svjesni ogromne uloge koju informiranje ima u ovakvim vremenima - navodi Karamehmedović.

Dodaje da u sadašnjoj situaciji, BHRT ne zaboravlja ni potrebe mlade populacije.

- Uveli smo svakodnevni Obrazovni program – Domaća zadaća, kojim kroz predavanja iz bazičnih predmeta dajemo doprinos online nastavi koju provode nastavnici i profesori u cijeloj BiH zbog zabrane prisustva učenika nastavi u školama. Zbog zabrane okupljanja vjernika, BHRT je ponudio mogućnost pripadnicima tri vjerske konfesije u BiH, da pute naših platformi uživo prate sva važna događanja u vjerskim objektima kojim do daljnjeg ne mogu fizički pristupiti. Moglo bi se još dosta nabrajati, ali poenta je u tome da svim svojim aktivnostima BHRT iskreno želi ispuniti zadaću javnog medijskog servisa svih građana BiH bez izuzetka - navodi Karamehmedović.

Kako iz ove medijske kuće navode, s obzirom na trenutno stanje u državi uzrokovanog koronavirusom, BHRT je zatečen bez stabilnih izvora finansiranja.

- U narednom periodu vrlo je neizvjesno funkcioniranje i izvršavanje obaveza. Pad naplate RTV takse putem računa za električnu energiju moglo bi imati nesagledive posljedice za rad ovog Javnog servisa. Uprkos činjenici o neizvjesnoj budućnosti BHRT-a, u BHRT-u su optimistični u pogledu podrške prije svega Države i svih građana koji ispunjavaju obavezu plaćanja RTV takse - navodi se, između ostalog, u saopćenju.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Dodjeljene nagrade za najbolja novinarska istraživanja o korupciji i obilježeno 15 godina 'Žurnala'

Delegacija Skupštine i Vlade TK prisustvovala obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici

Obilježena 29. godišnjica genocida u Srebrenici, klanjana dženaza i obavljen ukop 14 žrtava genocida (VIDEO)

Promo

Apple MacBook laptopi u m:tel ponudi

M:tel: m:go aplikacija - vaš savršeni mobilni asistent i na putovanjima

Addiko Bank: Odobrenje kredita i kreditne kartice samo uz ličnu kartu i jedan dolazak u poslovnicu