Sport     | 13.04.2020. 15:00 |

Kineski nogometaši pod velikim stresom

FENA Internet

PEKING, 13. aprila (FENA) -  Većina kineskih nogometnih ekipa napustila je domovinu nakon izbijanja pandemije novog koronavirusa i za nastavak sezone pripremaju se u Dubaiju. Kineski selektor Li Tie, koji je u januaru zamijenio poznatog Italijana Marcella Lippija, rekao je da je dugo odsustvovanje od porodice i domovine ostavilo psihološke posljedice kod  kineskih igrača.

Kineski nogometaši su se zbog pogoršane zdravstvene slike u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, gdje se kovid-19 proširio, kao i u većini zemalja, postepeno počeli vraćati u  svoju domovinu krajem prošlog mjeseca, ali su to kineske vlasti iz preventivnih razloga spriječile i evkauisali ih na tropsko ostrvo Hainan.

- Tokom ovog karantenskog razdoblja u inostranstvu svi nogometaši i zaposlenici klubova ili reprezentacije bili su izloženi teškom psihološkom stresu. Dugo odsustvo od najbližih i domova na sve je ostavilo ozbiljne probleme mentalnog zdravlja - rekao je u vezi s tim 42-godišnji kineski selektor Li Tie, koji je tokom igračke karijere branio boje engleskog premierligaša Evertona.

Nogometne utakmice kineske lige suspendovane su od 22. februara, a otkazane su i martovske utakmice protiv Maldiva i Guama u azijskim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2022. u Kataru.

Kina je na drugom mjestu u A-grupi, sa osam bodova zaostatka iza vodeće Sirije. Samo će prvoplasirana ekipa napredovati u naredni krug kvalifikacija, dok drugoplasiranu očekuju još jedne dodatne kvalifikacije.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Južnoamerički nogomet traži globalni novčani fond za pomoć klubovima

Još dva igrača Fiorentine pozitivna na koronavirus

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel