Bosna i Hercegovina     | 16.04.2020. 09:28 |

Ministrica Turković: Krizna diplomatija se nadovezuje na ekonomsku

FENA Bisera Džidić

SARAJEVO, 16. aprila (FENA) - Svi relevantni indikatori ukazuju na to da se Bosna i Hercegovina relativno dobro nosi sa izazovima krize. U odnosu na naše postojeće kapacitete i projecirane potrebe, mislim da smo napravili dobar iskorak u organizovanju programa međunarodne pomoći, ne samo za nabavku medicinske opreme i testova koji su neophodni našim zdravstvenim ustanovama, već i u osiguranju paketa ekonomske pomoći za oporavak naše privrede nakon proglašenja završetka pandemije i vraćanja života naših građana, kompanija i institucija u „normalu“, kaže u razgovoru za Fenu zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.

Napominje kako postoje medijski izvještaji o tome da su neke zemlje iz regije u relativnom odnosu primile „više“ pomoći nego BiH, posebno od nekih zemalja koje se tradicionalno vezuju za prijateljstvo i saradnju primarno sa našom zemljom.

-Međutim, smatram da je osim prijateljstva u jednačinu potrebno uvrstiti i neke druge interese koji donatori imaju u tim zemljama, a koji su bili zanemareni u proteklom periodu u BiH. Te interese treba oživjeti, ali za to je potreban naporan i predan rad svih aktera u procesu, a ne samo u vremenima krize i potrebe. Krizna diplomatija je usko vezana i često se nadovezuje na ekonomsku diplomatiju, a to je nešto o čemu brojni akteri i institucije u BiH nisu vodili računa u prošlosti - kaže ministrica Turković.

Komentirajući u kontekstu pandemijske krize očekivanje pomoći  i potvrdu u ovim vremenima međudržavnih prijateljstva, te pitanje da se u aktuelnom vremenu grade politički odnosi za budućnost, šefica bh diplomatije kaže da se u nekim slučajevima  zaista radi o potvrđivanju prijateljstava, radi se i o izgradnji novih, ali i solidarnosti koja nema suštinske veze sa projektima pomoći, već se radi o pokušajima etabliranja nekih (novih) odnosa moći.

-U kontekstu ove krize, mogu samo da naglasim da je svaka iskrena namjera ili konkretna podrška našoj zemlji uvijek dobrodošla. Svjesna sam da se nalazimo u vanrednim prilikama, te da su napori svakog aktera u procesu prikupljanja pomoći od izuzetnog značaja za sve nas, ali smatram također da to svakako ne bi trebao biti izgovor ili opravdanje da se pomoć traži mimo dogovorenih kanala komunikacije u kojima učestvuju svi relevantni akteri, a još manje da se ona raspoređuje putem kanala koji nisu u skladu s našim ustavnim nadležnostima ili koji nisu prethodno usaglašeni od strane svih aktera, mimo principa i prakse u međunarodnim odnosima, a posebno ne u nekom takmičarskom duhu koji ne podstiče saradnju već stvara podjele i tenzije u procesu – kaže ministrica Turković.

Referirajući se na činjenicu da  prijateljski odnosi, bilateralni i multilateralni, mogu pomoći u ovim teškim vremenima, sagovornica naglašava da se istinski prijatelji poznaju u nevolji.

-A doista najbolji u prilikama kad je i njima samima potrebna pomoć. Nesumnjivo je da BiH cijeni svačiju pomoć, te je spremna da u okviru svojih kapaciteta pomogne i drugima. U tom kontekstu, posebno bih istakla pomoć i podršku koju smo u ovim teškim vremenima primili od naših dugogodišnjih prijatelja i partnera Evropske unije, SAD-a, Norveške, Turske, Malezije i brojnih drugih, koji su zaista odmah reagovali poslali neophodnu medicinsku i drugu opremu za naše ustanove. Pri tom ne treba zaboraviti i solidarnost brojnih stranih organizacija i korporacija koje su također odlučno stale rame uz rame sa našim vlastima i osigurale finansijska sredstva. Mi smo nastojali da im se svima zaista srdačno zahvalimo na pomoći i stavimo svoje kapacitete na raspolaganje. Mislim da je bitno da pokažemo da BiH nije samo zemlja koja „traži“, već da realno možemo da napravimo male, ali dovoljno snažne, iskorake da pokažemo naš duh i plemenitost u zajedničkoj borbi - pojašnjava ministrica Turković.

Rezimirajući aktivnosti koje se intenzivno odvijaju u Ministarstvu vanjskih poslova  ističe promptnu i adekvatnu institucionalnu reakciju na novonastalu situaciju i osnivanja centra za krizne situacije (u javnosti poznatijeg kao „krizni štab MVP“), uspostavljanje hitnog kontakt telefona i email adrese za naše građane u inostranstvu i strane državljane u BiH.

- Sve to je kako bismo mogli da efektivno upravljamo procesima evakuacija i repatrijacija. Također i  organizovanje online video sedmičnih briefinga za strane ambasade i međunarodne organizacije sa sjedištem u BiH i za ambasadore Bosne i Hercegovine raspoređene u našim DKP-ima diljem svijeta, organizovanje drumskog i zračnog prevoza (repatrijacije) naših državljana iz različitih destinacija u svijetu, organizovanje rada od kuće za uposlenike MVP, pripremanje dokumentacije za traženje međunarodne pomoći od naših prijatelja i partnera, te brojne druge aktivnosti koje uključuju pregovore, informisanje javnosti- kaže ministrica Turković.

U svojstvu zamjenice predsjedavajućeg Vijeća ministara, kaže kako je nastojala  da posjeti i podstakne lokalne aktere, prije svega bh. kompanije, da iznađu  način da pomognu lokalnim i državnim vlastima u borbi protiv koronavirusa.

-Pokušala sam da istražim na koji način se može podstaći domaća proizvodnja, te na koji način se bh. proizvodi mogu plasirati na tržište, a da se efektivno suzbije širenja virusa. U stanju smo proizvesti lijekove i ostalu opremu. Moramo se okrenuti svom tržištu i vlastitoj proizvodnji, da tržište otvorimo primarno za naše firme, da reduciramo strane firme koje se nameću ovdje. Npr. u BiH 80 posto lijekova dolazi iz inostranstva, a samo 15 posto  iz domaće proizvodnje, a domaći proizvođači kažu da mogu popuniti i zadovoljiti tržište BiH u većem dijelu. Ukratko, mislim da smo prvo ministarstvo na državnom nivou koje se ozbiljno počelo baviti posljedicama globalne krize i koje je efektivno unutar svojih nadležnosti i kapaciteta odgovorilo na sve izazove, a da pri tom nismo nikako zanemarili svoje redovne obaveze - kaže na kraju razgovora o zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Čerkez: Došlo vrijeme da proglasimo kraj epidemije koronavirusa u BiH (VIDEO)

U BiH još uvijek nije potvrđen novi soj koronavirusa arkturus - zavod

U mostarskoj 'covid bolnici' preminula trojica muškaraca

Promo

Tesla održao svoju prvu veliku poslovnu konferenciju na Jahorini

Najava - Savjetovanja o primjeni zakona sa sudskom praksom

Započela prva Autodesk konferencija u Mostaru