Stranačke aktivnosti     | 17.04.2020. 10:43 |

Saopćenje za javnost DF-a

FENA Saopćenje

Reagovanje Kantonalnog odbora Demokratske fronte Zeničko-dobojskog kantona

PO  KOJEM KRITERIJU SU BIRANI OBJEKTI ZA KARANTIN U ZENIČKO-DOBOJSKOM KANTONU? 

Hoće li  odluke koje donosi Vlada Zeničko-dobojskog kantona u ovako teškim momentima u pravilu biti netransparentne u toj mjeri da građani jedino mogu biti nijemi posmatrači bez mogućnosti da dobiju odgovore na pitanja kriterija  presudnih za njihovo donošenje? 

Da li je ovo vrijeme vanrednih okolnosti prilika da predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti pokažu kako su iskreni u nakani da se bore  da  ne budemo zemlja visoko na ljestvici korupcije i nepotizma? 

Imamo li  stvarne mehanizme da spriječimo sve moguće zloupotrebe i netransparentnosti trošenja sredstava namijenjenih za pomoć privredi i očuvanju radnih mjesta? 

Sve ovo su pitanja koja se zasigurno građanima  Zeničko – dobojskog  kantona ali i Federacije nameću svakodnevno, suštinski promišljajući o krizi izazvanoj vanrednim okolnostima u kojim  trenutno živimo. 

U svjetlu Odluke Vlade Zeničko-dobojskog kantona da se za karantin  koji će se koristiti kao smještaj  državljana BiH koji doputuju iz inostranstva, a imaju prebivalište  na području Zeničko-dobojskog kantona, a radi ograničavanja kretanja i  omogućavanja obaveznih zdravstvenih pregleda zbog sumnje da su bili u kontaktu sa  osobama koje imaju bolest izazvanu koronavirusom COVID-19, odrede objekti  u vlasništvu privatnih lica uz nepoznate kriterije, netransparentno, izražavamo mišljenje da je ovo primjer nedopustivog načina donošenja Odluka u situaciji koja traži dodatnu transparentnost. 

Dakle  na Vanrednim sjednicama Vlade ZDK za karantin su određeni  sljedeći objekti: Motel  „Bistrica„ u Maglaju, “ Konak“ u Doboj Jugu, zatim  Hotel „Zenica“ i  Hotel „BISS“ u Zenici,  te objekat Apartmani „Sjaj“ u Maglaju. 

Postavljamo pitanje Vladi Zeničko-dobojskog kantona  zbog čega su donijeli Odluku da se  upravo ovi objekti koriste uz naknadu koja će za troškove karantina biti refundirana iz Budžeta Federacije. 

Kakva poruka se šalje  građanima Zeničko-dobojskog kantona, ostalim hotelijerima koji nisu bili u prilici da budu informisani i uključeni u ovu aktivnost, a da ne pominjemo kapacitete u vlasništvu Javnih preduzeća i institucija koji bi uz neznatne radove na stvaranju uslova za karantin bile prikladne za smještaj ljudi. 

Takve objekte imamo u mnogim gradovima ZDK. U Zenici su to Hotel „Internacional“, Motel na Bistričaku, Hotel „Rudar“, vlasništvo  Željezare Zenica i Rudnika, u Olovu Banjsko rekreativni centar „Akvaterm“, đački domovi i drugi hoteli i hosteli u privatnom vlasništvu koji apsolutno nisu bili uključeni u ovu aktivnost ni kao mogućnost. 

Osim toga prvo što  se postavlja kao pitanje je  kako je moguće da su baš svi vlasnici objekata odeđenih za karantinski smještaj kandidati na listama, bivši vijećnici i donatori jedne političke partije, a uz to u svojim  lokalnim sredinama neki od njih prepoznati kao vlasnici nelegalizovanih objekata i onih koji ne ispunjavaju obaveze prema državi. 

Ako se osvrnemo na sve što je potrebno učiniti vrlo transparentnim kroz Zakon o ublažavanju ekonomskih posljedica koji će se uskoro naći u parlamentarnoj proceduri a tiče se posebno subvencija i Garancijskog fonda jedno je sigurno, bez transparentnog izvještavanja u ovom vrlo osjetljivom vremenu samo dublje ćemo tonuti kao društvo u prostore korupcije i nepotizma gdje odavno, na žalost, zauzimamo  visoko mjesto. 

Upravo zbog ove činjenice sva izvještavanja o donošenju Odluka i trošenju sredstava kako na kantonalnim nivoima tako na federalnoj razini  neophodno je učiniti transparentnim, posebno u vanrednim situacijama kao što je ova uzrokovana pandemijom. Jedan od tih primjera na federalnoj razini jeste svakako Garancijski fond koji će se formirati sa ciljem ublažavanja negativnih ekonomskih posljedica, a čiji okvir će biti regulisan Zakonom o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica. Bez transparentnog izvještavanja Parlamenta o utrošku sredstava iz Garancijskog fonda ostavit će se prostori za sumnju o neadekvatnom utrošku sredstava koji favorizira interese pojedinaca. 

Kako se respektabilne međunarodne organizacije, fondacije, ambasade, antikorupcijski timovi na različitim razinama, predstavnici medija, istraživačkog  novinarstva  i u situacijama manje složenim od ove koju trenutno živimo zalažu za ojačavanje mehanizama za borbu protiv kriminala i korupcije,  bar formalno, pozivamo sve navedene  i naše građane da se svi zajedno suštinski osvrnemo na ova pitanja i u domenu ličnih i profesionalnih odgovornosti u osjetljivom vremenu doprinesemo da što prije izađemo iz krize i da planirana pomoć stigne tamo gdje je i namijenjena. 

To je u prvom redu podrška zdravstvu, a istovremeno pomoć da se očuva privreda, pomogne poslodavcima ali i očuvaju radna mjesta i ljudsko dostojanstvo. 

Upravo zbog svega navedenog primjer Odluke Vlade Zeničko-dobojskog kantona da po nejasnim kriterijima odredi objekte za karantin što će se finansirati iz Budžeta Federacije jeste nešto što se ne bi smjelo dešavati jer građani imaju pravo da znaju, a svi zainteresovani koji ispunjavaju uslove za određene aktivnosti bez diskriminacije da budu uključeni. 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. J.

DF

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Demokratske fronte

Održan sastanak predstavnika SDA, DF-a i SBiH iz KS o predstojećim lokalnim izborima

Saopćenje za javnost KO Demokratske fronte USK

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu