Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 03.05.2020. 09:57 |

Džaferović: OS BiH mogu vršiti dezinfekciju, ne vidim potrebu za stranom pomoći

FENA Agencije

SARAJEVO, 3. maja (FENA) - Mogući dolazak jedinice Oružanih snaga Ruske Federacije u Mostar, kako bi izvršili dezinfekciju Sveučilišne kliničke bolnice, izazvao je dosta nejasnoća. Očekuje se da konačnu odluku o davanju dozvole za ulazak na teritoriju Bosne i Hercegovine iz Srbije ovoj vojnoj jednici donese Predsjedništvo BiH.

Predsjedavajući Šefik Džaferović kaže da Predsjedništvo BiH ne može odlučivati u ovom slučaju, jer nisu ispoštovane neophodne procedure.

-Ne postoji ni stav Vijeća ministara, ni nadležnih ministarstava i drugih agencija koje moraju biti uključene u cijeli proces, kaže Džaferović.

Što se tiče eventualne saradnje sa oružanim snagama drugih država i njihovog dolaska u BiH, Džaferović kaže da je zahvalan svima koji žele pomoći, ali se moraju ispoštovati procedure.

-Ministarstvo odbrane BiH i nadležna ministarstava drugih država mogu postići bilateralni sporazum o saradnji, naravno uz koordinaciju sa EUFOR-om i odobrenje Predsjedništva BiH, istaknuo je Džaferović.

Dodaje kako, inače, ne vidi potrebu da se za dezinfekciju bolničkih ustanova u BiH anagažiraju oružane snage drugih država.

-Oružane snage BiH imaju jedinicu koja je obučena za dezinfenciju i dekontaminaciju. Kao jedan od članova Predsjedništva u čijoj je to nadležnosti, spreman sam da u svakom trenutku dam odobrenje za upotrebu te jedinice u bilo kojem dijelu naše zemlje. Koliko sam upoznat, BiH raspolaže i sa dovoljnom količnom sredstava koja se koriste za dezinfekciju. BiH treba, prije svega, da se oslanja na vlastite resurse, kazao je Džaferović za Fenu.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Džaferović: Schmidt nije trajno uklonio blokade, a smanjio je ustavni položaj Bošnjaka

Džaferović: Pridržavati se Ustava FBiH u procesu formiranja Federalne vlade

Džaferović: Samo širok probosanski blok može zaštititi državu, opasno je popuštati SNSD-u i HDZ-u

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'