Bosna i Hercegovina     | 06.05.2020. 13:21 |

Šiljegović posjetio Ministarstvo odbrane BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. maja (FENA) - Parlamentarni vojni povjerenik Bosne i Hercegovine Boško Šiljegović posjetio je, u okviru redovnih aktivnosti, Ministarstvo odbrane BiH.

U razgovoru s ministrom odbrane BiH Sifetom Podžićem povjerenik Šiljegović posebno se interesovao za zdravstveno stanje osoblja, s akcentom na pripadnike Oružanih snaga BiH (OSBiH) koji se nalaze u mirovnim misijama i na školovanju van Bosne i Hercegovine.

Zahvaljujući se na posjeti i potencirajući značaj saradnje s Kancelarijom parlamentarnog vojnog povjerenika BiH, ministar Podžić upoznao je povjerenika Šiljegovića o tome da je četvoro pripadnika OSBiH zaraženo koronavirusom, da je 60 pripadnika OSBiH u izolaciji, te da ih je sedmero izliječeno.

Prema riječima ministra Podžića, u mirovnim misijama van BiH nema zaraženih pripadnika OSBiH, a svi kadeti su dobrog zdravstvenog stanja.

Ocjenjujući da Ministarstvo odbrane i OSBiH profesionalno provode sve potrebne mjere u borbi protiv pandemije koronavirusa, povjerenik Šiljegović naglasio je značajnu ulogu OSBiH u pomoći lokalnim zajednicama u vrijeme pandemije.

Povjerenik Šiljegović takođe je pohvalio angažman Ministarstva odbrane BiH na povratku kadeta iz Turske, kao i učešće helikoptera OSBiH na gašenju požara širom BiH.

Šiljegović je upozorio i na značaj poštivanja svih pravila i procedura pri izboru profesionalnih vojnih osoba za učešće u mirovnim misijama.

S tim u vezi, parlamentarni vojni povjerenik BiH zatražio je od Ministarstva odbrane BiH i Generalnog inspektorata Ministarstva odbrane BiH da se izvrši revizija cijelog procesa izbora kandidata za učešće u mirovnim misijama, imajući u vidu značajan broj pritužbi na nepravilnosti kod odabira kandidata.

Sagovornici su kao jedan od najvažnijih budućih poslova ocijenili implementaciju projekta razvoja sanitetske službe u OSBiH, koji će, kako je rečeno, otvaranjem ambulanti primarne zaštite u kasarnama dodatno unaprijediti zdravstvenu zaštitu pripadnika OSBiH, saopćio je Sektor za odnose s javnošću PSBiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Članovi Grupe prijateljstva PSBiH razgovarali sa članovima Grupe prijateljstva Parlamenta Austrije

Delegacija PSBiH učestvuje na konferenciji Lige parlamentaraca za Al - Quds u Istanbulu

Održana sjednica Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj PSBiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu