Bosna i Hercegovina     | 13.05.2020. 11:14 |

Podignuta optužnica zbog sudjelovanja na stranim ratištima u Siriji

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. maja (FENA) - Tužilac iz Odsjeka za terorizam podigao je optužnicu protiv Emira Ališića, rođenog 1970. godine u Sanskom Mostu, koji se nalazi u pritvoru. 

Optuženi se tereti, da je krajem 2013. godine, sa namjerom da se pridruži paravojnim formacijama koje su na području Sirije i Iraka, djelovale u okviru struktura tzv. "ISIL-a", otputovao iz BiH na područje Turske, odakle se ilegalno prebacio na područje Sirije, gdje se u okviru više formacija, na području gradova Rakka i Haritan, borio u strukturama tzv. "ISIL-a", koji je odlukom Vijeća sigurnosti UN-a proglašen terorističkom organizacijom. 

U optužnici se navodi da je optuženi bio pripadnik tzv. "ISIL-a" u periodu od 2013. do 2019., dakle oko šest godina, da bi početkom 2019. godine, prilikom sloma i pada ove terorističke organizacije, bio zarobljen od kurdskih snaga, te krajem 2019. izručen u BiH, gdje je odmah nakon dolaska uhapšen i sproveden u pritvor, te se i sada nalazi u pritvoru određenom rješenjem Suda BiH. 

Optuženi se tereti za kazneno djelo-protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama. 

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Tužilaštvo BiH uložit će žalbu zbog neodređivanja pritvora u predmetu 'Black Tie 2'

Akcija 'Piramida' - Borba protiv organizovanog krijumčarenja više od 600 ilegalnih migranata

Delić: Zaštititi žrtave ratnog silovanja od svih oblika uznemiravanja

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu