Ekonomija     | 18.05.2020. 12:50 |

Osigurati nesmetan povratak u BiH u slučaju putovanja iz poslovnih razloga

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. maja (FENA) - Nakon što su zemlje regije, kao i druge države u Evropi, ublažile restrikcije u pogledu putovanja u slučaju poslovnih razloga, Bit Alijansa je danas uputila inicijativu nadležnim vlastima da se i u BiH osiguraju identični uslovi, s ciljem zaštite ugovorenih izvoznih poslova.

U saopćenju Bit Alijanse se navodi da privrednici iz BiH imaju poslovne ugovore koje realiziraju u inostranstvu, te su njihovi predstavnici dužni odlaziti u te države kako bi se izvršili ugovoreni poslovi.

Dodaju da problem nastaje prilikom povratka u BiH nakon takvog putovanja, jer te osobe onda moraju boraviti u samoizolaciji u periodu od 14 dana. Tako im se onemogućava da se u dogovorenim rokovima ponovo vrate u te države ili otputuju u druge, a što je vrlo čest slučaj.

Bit Alijansa poziva Vijeće ministara BiH, Vladu Federacije BiH i Vladu Republike Srpske da u saradnji s nadležnim kriznim štabovima hitno razmotre ovu situaciju i omoguće drugačiji tretman takvih pojedinaca kojim bi se osigurala fleksibilnija mogućnost povratka u BiH, uz sve potrebne mjere ponovnog testiranja.

- U suprotnom, vrlo je moguće da će doći do gubitka ugovorenih poslova, jer su države u kojima se poslovi obavljaju osigurale uslove da se poslovi mogu nastaviti raditi. Sigurni smo da je veliki broj privrednika u BiH koji se suočavaju sa ovim problemom, te očekujemo da nadležne vlasti hitno razmotre i osiguraju adekvatno rješenje, kako bi se sačuvali ugovoreni poslovi i tako prevenirale dodatne ekonomske štete koje je uzrokovala pandemija koronavirusa - navodi se u saopćenju. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Sedmi Smart City Forum u BiH - Budućnost digitalne transformacije u BiH

Održan prvi BitA Brunch - Pokrenut dijalog između predstavnika državne vlasti i IT industrije

BIT Alijansa uputila prijedloge mjera za prevazilaženje ekonomske krize

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu