Ekonomija     | 18.05.2020. 13:47 |

Bečka elektroprivreda 'Wien Energie' osnovala Startup d.o.o.

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. maja (FENA) - Gradska elektroprivreda "Wien Energie", ujedno i najveći distributer električne energije u Austriji, saradnju sa novim i mladim firmama podigla je na viši nivo.

Osnivanjem "Smartworks Innovation GmbH & Co KG", stopostotne kćerke firme "Wien Energie" i najvećeg austrijskog komunalnog preduzeća "Wiener Stadtwerke" osigurat će dugoročnu saradnju sa startupovima. U fokusu su inovacije na teme energije, digitalizacije i pametnih gradova, prenosi Eurocomm - PR Sarajevo. 

U prve dvije godine novoj firmi je na raspolaganju kapital od pet miliona eura, a planirane su investicije u visini do 500.000 eura po startup projektu. Do sada je gradska elektroprivreda "Wien Energie" organizovala takmičenja za startupove, tako da ulogu investitora smatraju logičnim slijedom. Prednost kod ulaganja imaju investicije u ranim fazama razvoja, dok startupovi sa već ostvarenim udjelom na tržištu ne spadaju u ciljne projekte.

Saradnja sa Wien Energie koja u dinamičnoj bečkoj regiji opslužuje dva miliona korisnika osim s finansijske strane, startupovima otvara pristup postojećoj infrastrukturi, stručnosti i testnim korisnicima.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Potvrđena reputacija Beča kao evropske prijestolnice djetlića

Bečki bazeni spremni za otvaranje sezone

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu