Bosna i Hercegovina     | 22.05.2020. 13:51 |

Ustikolina: Obilježena godišnjica bitke na Zebinoj šumi

FENA Elma Geca

USTIKOLINA, 22. maja (FENA) - U Općini Foča u FBiH obilježena je 28. godišnjica bitke na Zebinoj šumi, strateški vrlo značajne na početku rata za odbranu Goražda.

Skromno i dostojanstveno u skladu s trenutkim okolnostima, položeno je cvijeće na spomen obilježje u neposrednoj blizini releja te odata počast poginulim herojima odbrane ovih prostora

 Cvijeće na spomen obilježje položile su delegacije Vlade BPK Goražde, Udruženja demobilisanih boraca općine Foča u FBiH te predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti ove lokalne zajednice koja je 25.maj uvrstila u kalendar najznačajnijih događaja i datuma iz odbrambeno-oslobodilačkog rata. Odata je počast svim herojima poginulim u prvoj ali i svim narednim bitkama na Zebinoj šumi.

Borci Armije Bosne i Hercegovine, 25.maja 1992. godine, zahvaljujući hrabosti i požrtvovanosti, spriječili su daljnje napredovanje neprijatelja prema Goraždu.

„Smatram da je ovo jedna od prvih bitaka na prostoru BiH čiji je cilj bio oduprijeti se agresoru koji je u naletu agresije iza sebe ostavljao pustoš, progone, pokolje, ubistva. Grupa ljudi koja nije bila ni adekvatno naoružana u odnosu na agresora, pronašla je snage i morala da ovom bitkom zaustavi neprijatelja na Zebinoj šumi“ - kazao je načelnik Općine Foča u FBiH Zijad Kunovac.   

Podsjetio je da je Zebina šuma u prvim danima agresije, ali i tokom cijelog rata bila od strateškog značaja i stub odbrane kako agresorske snage ne bi probile obruč i ušle u grad, tada pun izbjeglica

„Ne daj Bože, da ova bitka nije dala rezultate i da su agresori uspjeli proći Osanicu, grad Goražde u kojem je utočište pronašlo na desetine hiljada izbjeglica iz svih okolnih općina,  doživio bi genocid, koji je ovom gradu i bio namjenjen. Prolaskom kroz Osanicu, preko releja i zauzimanjem Zebine šume, Ilovače stvorili bi se uslovi za ulazak u Goražde, što se na sreću nije desilo. Ovdje se odbranila jugoistočna Bosna“- naglasio je Kunovac.

U bitkama za Zebinu šumu u maju 1992. godine, a nakon toga i u decembru u operaciji pod nazivom „Koverat“, živote je dalo 103 borca, a ovo mjesto postalo je sinonim odbrane Goražda. Upravo zbog toga bitno je pamtiti sve bitne datume naše novije prošlosti i nastaviti njegovati kulturu sjećanja, a bitke na Zebinoj šumi su među najznačajnijim u odbrani grada - kazao je ministar za boračka pitanja BPK Edin Aganović uz napomenu da i skromno obilježavanje u uvjetima pandemije ne umanjuje njihov značaj i našu trajnu obavezu. Povodom godišnjice Bitke na Zebinoj šumi, pred duše šehida pročena je i dova u Turhan Emin-begovoj džamiji u Ustikolini.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

Hrnjić posjetio BPK: Zajedničkim djelovanjem povećati obim poljoprivredne proizvodnje

Vlada BPK: U skupštinsku proceduru upućen prijedlog Zakona o dopunskim pravima branilaca

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu