FENA biznis

Elevator Lab: Četvrti krug uz novu organizaciju

Saopćenje

ELEVATOR LAB: ČETVRTI KRUG UZ NOVU ORGANIZACIJU

 

Elevator Lab Challenge za BiH, Hrvatsku i Srbiju će biti održan krajem tekuće godine
 

U utorak, 26.05.2020. godine, je počeo četvrti krug Fintech partnerskog programa Elevator Lab koji je Raiffeisen Bank International (RBI) utemeljila 2017. godine. Za razliku od ranije kada je potraga za fintech društvima bila organizovana centralizovano iz Beča, a mrežne banke su bile fokusirane na lokalne finansijsko tehnološke ekosisteme, sada su dobile aktivniju ulogu u globalnoj potrazi. Ove godine, mrežne banke organizuju svoje Elevator Lab programe s temama koje su specifične za njihove zemlje. Potpuno su uključene u proces pronalaženja, odabir rješenja koja najviše obećavaju i koja će se lokalno testirati. Tako na primjer mrežne banke u Rumuniji i Bugarskoj sada otvaraju teme napredne analitike i programa lojalnosti klijenata te pozivaju fintech društva iz cijelog svijeta da se prijave sa odgovarajućim rješenjima. Ubrzo nakon toga, centrala u Beču će potražiti fintech društva koja mogu pomoći velikim preduzećima da integrišu platne sisteme i efikasnije koriste podatke o klijentima. Dodatno, mrežne banke će realizovati svoje Elevator Lab programe tokom ove godine. 

 

Detaljnije informacije o Elevator Lab izazovu za Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku i Srbiju za 2020. godinu će biti dostupne uskoro. Na gala događaju u Sarajevu će među pobjednicima takmičenja iz ove tri zemlje biti izabran najbolji.

 

Također, mrežne banke RBI-a će nastaviti organizovati lokalne Elevator Lab izazove za zrela fintech društva kao i Elevator Lab kurseve za start-up kompanije u početnim fazama razvoja. Općenito, Elevator Lab je najveći fintech partnerski program u Srednjoj i Istočnoj Evropi (SIE). „U posljednje tri godine procijenili smo više od 1.000 fintech društava iz preko 55 zemalja. Zajedno s odabranim fintech društvima, razvili smo preko 20 dokaza koncepta i testirali ih na našim tržištima u SIE. Veoma sam zadovoljan što je ovo rezultiralo s više od 10 fintech partnerstava", izjavio je Christian Wolf, rukovodilac Strateških partnerstava i ekosistema u RBI.

 

Cilj Elevator Lab-a, kojeg je renomirani magazin Global Finance nedavno proglasio jednim od najboljih finansijskih laboratorija za inovacije 2020. godine, je pronalaženje fintech društava pogodnih za saradnju sa RBI. U drugom kvartalu 2021. godine sva testirana finansijsko tehnološka rješenja će biti predstavljena na Demo danu i biće procijenjen njihov potencijal za partnerstva. „S nestrpljenjem očekujem ideje koje će nam biti prezentovane u nerednim mjesecima. Također, biće interesantno vidjeti kakvom će se pokazati naša nova organizacija", dodao je Wolf.

 

Detaljni opis Elevator Lab-a dostupan je na www.elevator-lab.com.

 

* * * * *

 

Raiffeisen Bank International

RBI svojim domaćim tržištem smatra kako Austriju, u kojoj je vodeća komercijalna i investicijska banka, tako i Srednju i Istočnu Evropu (SIE). Njene supsidijarne banke posluju na 13 tržišta diljem regiona. Pored navedenih banaka, RBI grupacija obuhvata i druge pružatelje finansijskih usluga, npr. u oblasti leasinga, upravljanja imovinom, te spajanja i akvizicija.

 

Oko 47.000 zaposlenika pruža usluge za 16,8 miliona klijenata u preko 2.000 poslovnica raspoređenih uglavnom u SIE. Dionice RBI-a kotiraju na Bečkoj berzi. Austrijske regionalne Raiffeisen banke posjeduju oko 58,8 procenata ukupnih dionica, dok su preostale dionice u slobodnom opticaju. RBI je centralna institucija regionalnih Raiffeisen banaka i ostalih povezanih kreditnih institucija u okviru austrijske Raiffeisen bankarske grupacije.

 

Za dodatne informacije kontaktirajte:

Ingrid Krenn-Ditz (+43-1-71 707-6055, ingrid.krenn-ditz@rbinternational.com) ili

Christof Danz (+43-1-71 707-1930, christof.danz@rbinternational.com)

VIDEO | VIDEO

ZA KORIŠTENJE USLUGE FENA.BIZ KONTAKTIRAJTE MARKETING SLUŽBU: marketing@fena.gov.ba.