Bosna i Hercegovina     | 09.06.2020. 15:03 |

Podrška Ambasade Njemačke u suzbijanju pandemije, donacija Sigurnoj kući

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. juna (FENA) - Kao odgovor na pandemiju COVID-19, Ambasada Njemačke u Bosni i Hercegovini podržava Sigurnu kuću u Sarajevu s 9.000 eura, saopćeno je iz te ambasade.

Njemačka ambasadorica Margret Uebber predala je danas Sigurnoj kući donaciju u vrijednosti od 9.000 eura. Donacija je dio njemačke podrške suzbijanju pandemije COVID-19 u Bosni i Hercegovini. Zahvaljujući podršci njemačke ambasade, do sada nekorištene prostorije u Sigurnoj kući će biti osposobljene, čime će biti uvećani prihvatni kapaciteti. Pored toga, donacija uključuje opremu poput posuđa, odjeće, opreme za bebe, aparate i pokućstvo.

- Nažalost, trenutno je velika potreba za Sigurnim kućama. Znamo da je porodično nasilje bilo u snažnom porastu za vrijeme pandemije i samoizolacije. Sigurne kuće nude zaštitu ženama i porodicama koje nisu sigurne u vlastitom domu. Sigurne kuće imaju, naravno, ograničene prihvatne kapacitete i morale su zbog pandemije ispuniti veće higijenske standarde. Zbog toga mi je važno da predajom današnje donacije možemo dati podršku Sigurnoj kući u Sarajevu kako bi mogla prihvatiti više žena i po potrebi ih i prostorno izolirati. Današnjom donacijom reagujemo direktno na razvoj događaja prouzrokovan pandemijom koronavirusa. Ali i nakon što smo prebrodili pandemiju, kapaciteti Sigurne kuće, koji su uvećani zahvaljujući našoj podršci, stajat će na raspolaganju kako bi osigurali bezbjednost i zaštitu ženama u BiH - rekla je ambasadorica Uebber prilikom predaje donacije.

Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Jasna Agić je ovim povodom kazala da nasilje nije privatni već društveni problem "koji ne smijemo i ne možemo ignorisati već nam je dužnost da ga iskorijenimo".

- U obavezi smo od nasilja zaštititi naše kćerke, sestre, prijateljice, naše majke. Zahvaljujemo njemačkoj ambasadi i ambasadorici Margret Uebber za donaciju i podršku Sigurnoj kući kako bi lakše prevazišli probleme izazvane pandemijom koronavirusa. Ministarstvo sufinansira boravak žrtava nasilja u Sigurnoj kući u Sarajevu, a nadamo se da ćemo u skorije vrijeme naći i rješenje njenog trajnog smještaja - navela je Agić.

Posljedice izazvane pandemijom odrazile su se i na Sigurnu kuću u finansijskom i organizacijskom planu. Pojavom epidemije, zbog nedostatka prostora za izolaciju u cilju prijema novih korisnika, prijem je obustavljen.

- Obratili smo se njemačkoj ambasadi te su predstavnici Ambasade s ambasadoricom Margret Uebber na čelu odmah prepoznali problem i pružili podršku. Izražavamo duboku zahvalnost Ambasadi i ambasadorici. Omogućavanjem navedene podrške radu i funkcionisanju Sigurne kuće, obezbijediti će se žrtvama nasilja (ženama i djeci) u Kantonu Sarajevo zaštita od nasilja i nastavak pružanja adekvatne podrške imajući u vidu da je Sigurna kuća Fondacije lokalne demokratije jedina za područje Kantona - naglasila je izvršna direktorica Fondacije lokalne demokratije Jasmina Mujezinović.  

Njemačka ambasada u Sarajevu je kao reakciju na pandemiju virusa korona dosad pružila podršku u iznosu od 39.000 eura.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas je najavio da će dodatnih 10 miliona eura biti stavljeno na raspolaganje za zapadni Balkan.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Francuska i Njemačka zajedno će proizvoditi tenkove

Evropska unija i Vijeće Evrope podržali otvaranje prve sigurne kuće za LGBTI osobe u BiH

Sunak i Scholz: Evropa se mora ujediniti u podršci Ukrajini u ratu protiv Rusije

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu