Bosna i Hercegovina     | 10.06.2020. 15:15 |

Obilježavanje godišnjice formiranja Patriotske lige BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. juna (FENA) - Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo (KS) Hajrudin Grabovica, povodom obilježavanja godišnjice formiranja Patriotske lige Bosne i Hercegovine, danas je na Šehidskom mezarju 'Kovači' položio cvijeće i odao počast braniocima Bosne i Hercegovine.

Pripadnici Patriotske lige BiH prvi su stali u odbranu, prihvatajući tako prvi udar nadolazeće agresije na međunarodno priznatu državu Bosnu i Hercegovinu, nakon čega je uslijedilo formiranje Teritorijalne odbrane i Armije Republike Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Kako se navodi, u Domu policije u Sarajevu, 10. juna 1991. godine, formiran je Savjet za nacionalnu odbranu u kojem je bilo sedam članova, nakon čega je Krizni štab odbrane Grada Sarajeva preuzeo naziv Patriotska liga regije Sarajevo.

- Uloga Patriotske lige je značajna u odbrani Sarajeva i tuzlanske regije, ali i svih dijelova naše zemlje. Sve jedinice Patriotske lige su Odlukom Predsjedništva BiH od 23. juna 1992. godine ušle u sastav Armije Republike BiH - navodi se u saopćenju.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Lukavac Cement 50. rođendan dočekuje pod okriljem mađarske Talentis Grupe

OLX.ba obilježio 15. godišnjicu - Lider u online oglašavanju i kupoprodaji

ZDK - Dan Armije RBiH obilježen defileom, odavanjem počasti i akademijom

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel