Ekonomija     | 11.06.2020. 11:51 |

STBiH - Zaštita radnih prava nije moguća bez odgovorne države

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. juna (FENA) - Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH (STBiH) u saradnji sa Samostalnim sindikatom šumarstva, prerade drveta i papira BiH najavio je za 30. juni event pod nazivom 'Ko se u politici brine za radnike', a pozvat će i poslodavce, nevladine i međunarodne organizacije, ekonomske stručnjake, predstavnike ambasada i medije.

- Na taj način, oba sindikata žele skrenuti pažnju javnosti na uvjete u kojima radi njihovo članstvo. Da su u borbi za prava usamljeni i da im je potrebna podrška najviše onih koji predlažu i usvajaju zakone, ali i razumijevanje  poslodavaca, kao i svih onih koji na bilo koji način mogu osigurati bolje uvjete rada i zadržati naše građane u ovoj državi – navode iz STBiH.

Kako ističu u saopćenju za javnost, pandemija virusa COVID-19 pokazala je koliki dio tereta svih promjena u društvu nose upravo radnici u sektoru trgovine.

Najveća zasluga da to ne ostane skriveno od javnosti ima 'upravo Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH kao jedini sindikat koji je hrabro i aktivno stao iza prava i interesa svojih članova, ali i radnika u tom sektoru uopće'.

Predsjednica Sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti BiH Mersiha Beširović naglašava da su svjesni da, i pored toga što je njihov osnovni princip ostati neovisni od političkih utjecaja stranaka, moraju ostvariti dijalog sa njima jer je promjene koje žele osigurati za radnike u tom sektoru nemoguće provesti bez jasne političke volje.

- U našim dosadašnjim kontaktima predstavnici pojedinih stranaka su odgovarali na naše pozive za saradnju, ali se u tom smislu nije otišlo dalje od deklarativne podrške i generalne spremnosti na razgovor bez konkretnih inicijativa.

Sada želimo jasno istaći sve one koji su spremni interese i prava radnika kontinuirano uključiti u svoje istupe, prijedloge i na taj način odati zasluženo priznanje svima onima koji svoju egzistenciju ostvaruju u ovom najdinamičnijem sektoru - kazala je.  

U nastojanju da pokrene socijalni dijalog sa svim relevantnim institucijama u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, STBiH kreće u još jaču i progresivniju borbu s ciljem da se zaštite prava radnika i depolitizira svaki oblik kršenja radničkih prava.

U toj borbi, STBiH insistira na stvarnim i učinkovitim rješenjima, sigurnom radu, zaštiti prava svih radnica, bezbjednom i bolje plaćenom poslu, slobodnom danu za praznike, jednostavno radu dostojnom čovjeka.

- Pokucat ćemo na vrata svih političkih stranaka u BiH. S nekima od njih smo obavili sastanke na kojima smo uspjeli dogovoriti saradnju kroz upućivanje inicijativa federalnom parlamentu - navodi.  

Zahtijevali su, kaže, progresivniju uključenost i socijalni dijalog, involviranost i pritisak javnosti u zagovaranju osnovnih prava radnika trgovine i uslužnih djelatnosti.

- Skrenuli smo im pažnju da smo jedan od rijetkih sindikata u državi koji nije ispolitiziran, ali da ćemo javno pohvaliti i u našim obraćanjima javnosti isticati svaku njihovu inicijativu i svaku vrstu pomoći, bilo kojoj stranci pripadali.

Imamo još posla, trebamo se sastati sa svim predstavnicima političkih stranaka. Svima ćemo dati priliku da jasno i konkretno pokažu da li su i koliko spremni početi konačno raditi za radnike u realnom sektoru, koji je nosilac bh. ekonomije i uvjet za održiv sistem - dodaje Beširović.

-Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH jedan je od rijetkih sindikata u Bosni i Hercegovini koji jasno stoji iza ubjeđenja da sindikat mora biti neovisan od svih utjecaja, pa tako i političkih. Svoju neovisnost STBIH upravo duguje ogromnoj podršci iz međunarodnog sindikalnog pokreta i saradnji sa sindikatima nordijskih država - saopćeno je.  

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Schmidt: Proslava 9. januara jasan propust u provedbi obavezujućih odluka Ustavnog suda BiH

Lendo: Dodik je izvršio najozbiljniji napad na Dejtonski sporazum

Sindikati traže hitno povećanje minimalne plate, ali pominjanih 400 KM ne smatraju dovoljnim

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel