Svijet

Zbog koronavirusa zabrana odlaska iz Malezije na ovogodišnji hadž

Internet, Kula Lumpur

KUALA LUMPUR, 11. juna (FENA) - Malezija je saopćila u četvrtak da će zabraniti odlazak na hadž u ovoj godini uslijed pandemije novog koronavirusa, slijedeći mjere susjedne Indonezije, također većinski muslimanske zemlje.

Svake godine Malezija šalje hiljade hodočasnika u Saudijsku Arabiju u najsvetija mjesta islama, Meku i Medinu. Malezijski hodočasnici čekaju i do 20 godina da obave hadž zbog sistema kvota dogovorenog sa Saudijskom Arabijom.

Saudijska Arabija suspendovala je hodočašća hadž i umru do daljnjeg, u naporu da suzbije širenje koronavirusa, iako je počela ublažavati neka ograničenja na kretanja i putovanja.

Malezija je odlučila da zabrani svojim građanima da obave hadž u ovoj godini zbog rizika zaraze od COVID-19, respiratorne bolesti izazvane koronavirusom i nedostatkom vakcine za liječenje od nje, saopćio je ministar za vjerska pitanja Zulkifli Mohamad Al-Bakri.

- Nadam se da će hodočasnici biti strpljivi i da će prihvatiti tu odluku - izjavio je Zulkifli na konferenciji za novinare emitovanoj na nacionalnoj televiziji.

U posebnom saopćenju je odbor za hadž naveo da će odluka pogoditi oko 31.600 ljudi izabranih da idu na hadž u ovoj godini.

Malezija je izvijestila o 8.369 novih slučajeva koronavirusa do sada, uz 118 preminulih.

Prošle je sedmice Indonezija, najmnogoljudnija svjetska muslimanska zemlja, objavila otkazivanje hadža za 221.000 hodočasnika u ovoj godini, prenosi Reuters. 

(FENA) B.D.