Svijet     | 12.06.2020. 11:36 |

Ambasador UAE: Aneksija bi narušila sve izraelske veze s arapskim svijetom

FENA Internet

ABU DABI, 12. juna (FENA) - Izrael ne može očekivati da normalizuje odnose s arapskim svijetom ako anektira dijelove okupirane Zapadne obale, napisao je u članku za izraelski list Youssef Al Otaiba, ambasador Ujedinjenih Arapskih Emirata u SAD-u.

Neki izraelski zvaničnici odbacili su tvrdnje da će anektiranje jevrejskih naselja i doline rijeke Jordan na Zapadnoj obali usporiti uspostavu boljih odnosa između Izraela i arapskih zemalja, posebno zaljevskih država koje dijele izraelsku zabrinutost zbog Irana, prenio je Reuters.

Ali, u rijetkom apelu izraelskoj javnosti od strane arapskog zvaničnika, ambasador UAE u Washingtonu, Youssef Al Otaiba, rekao je da bi taj potez bio ono što je nazvao "ilegalnim zauzimanjem" zemlje koju Palestinci žele za svoju državu.

- Aneksija bi, sigurno i momentalno, narušila sve izraelske težnje za poboljšanjem sigurnosnih, ekonomskih i kulturnih veza s arapskim svijetom i UAE - napisao je u tekstu za najprodavaniji izraelski dnevni list Yedioth Ahronoth.

Izrael nema diplomatske odnose sa zaljevskim arapskim zemljama, ali zajedničke zabrinutosti zbog iranskog regionalnog utjecaja dovele su do ograničenog odmrzavanja odnosa. U maju, aviokompanija Etihad sa sjedištem u Abu Dabiju, izvela je prvi let iz UAE u Izrael, noseći pomoć za borbu protiv koronavirusa Palestincima.

- Sav napredak koji ste vidjeli i stavove koji se mijenjaju prema Izraelu, ljudi su počeli više da prihvataju Izrael i manje su neprijateljski raspoloženi prema toj zemlji, sve bi to moglo biti narušeno odlukom o aneksiji - rekao je Al Otaiba u videu koji je pratio članak.

Egipat i Jordan jedine su dvije arapske zemlje s kojima Izrael ima diplomatske odnose.

Izraelska vlada namjerava 1. jula započeti raspravu o aneksiji. Taj je potez podržao američki predsjednik Donald Trump u svom planu o Bliskom istoku, ali izraelski ministar je u četvrtak rekao da postoje neslaganja s Washingtonom po tom pitanju i da se dva saveznika još moraju dogovoriti oko teritorijalnih linija.

Palestinci žele da Zapadna obala, Gaza i Istočni Jerusalem - teritorij koji je Izrael zauzeo tokom rata 1967. godine - budu dio  buduće palestinske nezavisne države.

Kažu da bi aneksija to onemogućila i pozvali su na uvođenje međunarodnih sankcija protiv Izraela.

Arapske i evropske zemlje izrazile su zabrinutost zbog jednostranih teritorijalnih poteza koji bi mogli ugroziti dvodržavno rješenje.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Izrael pojačao zračne napade na Rafah

Izraelska vojska spremna da evakuira palestinske civile i napadne skloništa Hamasa u Rafahu

Šef izraelske vojne obavještajne službe podnio ostavku zbog 7. oktobra

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu