Bosna i Hercegovina     | 17.06.2020. 18:00 |

KS - Potpisan ugovor za rekonstrukciju vodovodne mreže u Vogošći

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. juna (FENA) - Direktor KJKP “Vodovod i kanalizacija” Enver Hažiahmetović i direktorica firma “Mibral” Maja Bralović-Smith potpisali su danas Ugovor o rekonstrukciji dijela distributivne vodovodne mreže na području općine Vogošća.

Potpisivanju su prisustvovali ministrica komunalnih poslova i infrastrukture KS Nihada Glamoč i premijer KS Mario Nenadić.

Hadžiahmetović je nakon potpisivanja kazao da je u pitanju prva tranša, a druga faza EBRD ugovora u ukupnom iznosu od oko 1,3 miliona eura, a tiče se rekonstrukcije cjevovoda u dužni od oko 4,9 kilometara. Konkretno, u pitanju je trasa Dumača-Barice-Ugorsko, zatim u ulici Hasana Bibera, te Lepeničkoj.

Radi se o transportnom distributivnom vodu, o cijevima različitog profila, čijom zamjenom će se bitno smanjiti gubici na sistemu - kazao je on. 

Naglasio je kako će realizacija ovog sporazuma dodatno unaprijediti uslugu ovog preduzeća prema korisnicima.

Ministrica Glamoč je navela da će jedan od glavnih ciljeva Vlade Kantona Sarajevo u narednom periodu biti da se, kroz rekonstrukciju vodovodnog sistema, smanje gubici vode na distributivnoj mreži, kako bi sugrađanima omogućili sigurno snabdijevanje. 

Najavila je da će radovi na ovoj rekonstrukciji početi u narednih 20-ak dana, čime će do kraja godine biti vidljivi konkretni rezultati, kada je u pitanju današnji ugovor.

Premijer Nenadić je čestitao rukovodstvu „ViK“-a i firme „Mibral“, te resornoj ministrici Glamoč na potpisanom ugovoru.

- To je jedan od projekata iz ukupnog programa EBRD-a za ove namjene u iznosu od 25 miliona eura - naglasio je on.

Potcrtao je kako je danas podržao ove aktivnosti, jer su to upravo projekti koje ova Vlada očekuje, vrlo vidljivi i konkretni doprinosi u realizaciji zadataka Vlade i javnih preduzeća koji su u interesu građana KS.

Direktorica Bralović-Smith se zahvalila na učešću u ovom projektu, te najavila da će njihova firma, kao izvođač radova, krenuti vrlo brzo u radove na terenu kako bi iskoristila građevinsku sezonu.

- Planirano je da ovi radovi traju šest mjeseci - istaknula je na kraju direktorica Bralović-Smith - saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Za podršku udruženjima, neprofitnim i studentskim organizacijama u KS 130.000 KM

Otvorena Tehnicijada - sportsko druženje srednjih stručnih i tehničkih škola Kantona Sarajevo

Okerić: Na Dan šehida sjećamo se najboljih sinova koji su dali živote za odbranu BiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu