Bosna i Hercegovina     | 25.06.2020. 12:55 |

Vlada FBiH naložila preventivna arheološka istraživanja na trasama autocesta

FENA Saopćenje

MOSTAR, 25. juna (FENA) - Vlada FBiH današnjom je odlukom obvezala JP Autoceste FBiH da, u suradnji s Federalnim ministarstvom prometa i komunikacija, organizira izvođenje preventivnih arheoloških istraživanja i zaštitu lokaliteta i spomenika kulture na trasi autoceste na koridoru Vc, autocesta koje se ne nalaze na toj trasi te brzih cesta na teritoriji Federacije BiH.

Za izvođenje preventivnih arheoloških istraživanja i zaštitu lokaliteta i spomenika kulture na ovim trasama Autoceste FBiH će angažirati Zavod za zaštitu spomenika kao federalnu upravnu organizaciju u sastavu Federalnog ministarstva kulture i sporta, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Zavod je obvezan da organizira i koordinira izvođenje preventivnih arheoloških istraživanja, organizira i koordinira aktivnosti s ciljem trajne zaštite ugroženih registriranih novootkrivenih arheoloških lokaliteta i spomenika kulture, te davati suglasnost i odobrenja i osiguravati stručni nadzor nad izvođenjem arheoloških istraživanja.

Finansiranje ovih preventivnih arheoloških istraživanja i zaštitu arheoloških lokaliteta i spomenika kulture dužan je pravovremeno osigurati investitor radova, stoji u saopćenju.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Nikšić, Kraljević i Mijatović razgovarali sa delegacijom Saveza samostalnih sindikata BiH

Za poboljšanje cestovne infrastrukture i sigurnost u prometu odobren utrošak 22 miliona KM

Vlada FBiH - Utvrđen Prijedlog zakona o rudarstvu FBiH

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel