Bosna i Hercegovina     | 29.06.2020. 16:59 |

Turković primila u oproštajnu posjetu ambasadoricu Republike Indonezije u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. juna (FENA) - Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković  primila je danas u oproštajnu posjetu ambasadoricu Republike Indonezije u Bosni i Hercegovini Ameliju Achmad Yani.

Zajednički je ocijenjeno da Bosna i Hercegovina i Indonezija njeguju dobre bilateralne odnose te je izražena podrška daljem unapređenju tih odnosa, naročito ekonomske saradnje.

Izraženo je zadovoljstvo uspješnom saradnjom u oblasti namjenske industrije, a kao dobar primjer te saradnje predstavlja izvoz municije koji ostvaruje kompanija Igman – saopćeno je iz MVPBiH.

Naglašen je visok nivo saradnje u pogledu uzajamnih podrški za članstva u međunarodnim organizacijama.

Također je razgovarano i o mogućnostima jačanja saradnje u oblasti kulture.

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković je izrazila zahvalnost na sveukupnoj podršci i pomoći prijateljske Indonezije. Istaknuvši kako su još uvijek neiskorišteni kapaciteti bilateralne ekonomske saradnje između dvije zemlje, Turković je prenijela interes bh. strane za boljom saradnjom u tom domenu.

Ukazala je na značaj potpisivanja sporazuma kojima se jača međusobna saradnja, te posebno navela da je BiH vrlo zainteresirana za investicije Indonezije u BiH.

Ministrica Turković je također naglasila potrebu nastavka saradnje vezane za pitanja liberalizacije viznog režima za nosioce običnih pasoša, tako što bi se vize, u trajanju od 30 dana, izdavale na graničnim prijelazima (nosioci diplomatskih i službenih pasoša izuzeti od viznog režima za boravak u Indoneziji do 30 dana).

Ambasadorica Republike Indonezije Amelia Achmad Yani je istaknula da Indonezija  unapređenje odnosa sa Bosnom i Hercegovinom smatra važnim u svakom pogledu. Kazala je kako je Indonezija posebno zainteresirana za saradnju u oblasti odbrambene tehnologije i nastup kompanija iz BiH na tržištu ove zemlje.

Iskazala je spremnost indonežanske strane za daljnjim jačanjem ekonomske saradnje i ulaganjima u BiH. Temeljeći saradnju na dobrim prijateljskim odnosima, a po skorom odlasku sa ove dužnosti, ambasadorica je izrazila želju da i dalje nastavi raditi na jačanju odnosa između dvije zemlje - saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću MVPBiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Počela RAST radionica Ministarstva vanjskih poslova BiH i NATO štaba

Konaković na Samitu NATO-a u Washingtonu

Ministarstvo vanjskih poslova BiH predstavilo Digitalnu platformu ekonomske diplomatije

Promo

Završene 14. Sportske igre mladih BiH: Najbolji putuju u Split na regionalno natjecanje

Naručite među prvima u m:tel-u: Galaxy Z Fold6 i Galaxy Z Flip6

M:tel: Dva m:tel prepaid broja po cijeni jednog