Kultura     | 01.07.2020. 09:02 |

Švedska podržala rad Muzeja ratnog djetinjstva

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. jula (FENA) - Ambasadorica Švedske u Bosni i Hercegovini Johanna Strömquist i direktor Muzeja ratnog djetinjstva Jasminko Halilović potpisali su ugovor o saradnji za ovu godinu.

Švedska će podržati više projekata i aktivnosti Muzeja ratnog djetinjstva (MRD) uključujući radionice i edukativne aktivnosti, kao i online kampanju i izložbu koju Muzej organizuje povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici, saopćeno je iz Muzeja ratnog djetinjstva.

- Muzej ratnog djetinjstva zahvalan je na ovoj podršci Švedske, posebno s obzirom na to da dolazi u izazovnim trenucima zbog pandemije. Drago mi je da je Švedska Ambasada prepoznala značaj i vrijednost rada MRD na ovaj način. Ovo je još jedna potvrda da je međunarodna zajednica opredijeljena da ojača i ulaže u razvoj bh. kulture i društva - rekao je Halilović.

Ambasadorica Strömquist istakla je da su  prihvatanje teških iskustava iz prošlosti i razvoj empatije od ključnog značaja u izgradnji mirnih, tolerantnih i inkluzivnih društava.

- Muzej ratnog djetinjstva prezentira jedinstvena lična iskustva ljudi koji su preživjeli horore rata kao djeca na način koji omogućava svakome ko je bio dijete da se poveže s tim iskustvima i razumije ih. To je najbolji primjer kulturnog djelovanja koje kreira toliko potrebnu empatiju i razumijevanje - rekla je ambasadorica Strömquist.

Muzej ratnog djetinjstva i Švedska ambasada izrazili su uvjerenje da će ova saradnja donijeti pozitivne rezultate, te nadu da je to početak dugoročnog partnerstva, saopćeno je.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu