Svijet     | 01.07.2020. 15:00 |

Uhapšeno 200 osoba na protestima u Hong Kongu

FENA Internet

HONG KONG, 1. jula (FENA) - Hongkongška policija je u srijedu vodenim topom i suzavcem rastjerivala demonstrante i privela skoro 200 osoba u protestima koji su uslijedili nakon što je centralna vlada na kineskom kopnu donijela novi sigurnosni zakon.

Peking je saopćio detalje dugo očekivanog zakona kasno u utorak nakon nekoliko sedmica nesigurnosti, čime je najslobodniji grad u Kini i jedan od najuspješnijih svjetskih finansijskih centara usmjeren na autoritativniji put.

Više hiljada demonstranata se okupilo u centru grada na skupu povodom godišnjice predaje bivše britanske kolonije Kini 1997. godine, prenio je Reuters.

Interventna policija je koristila suzavac i vodene topove da rastjera demonstrante koji su uzvikivali "Pružamo otpor do kraja" i "Hong Konga je nezavisan".

Novim zakonom bit će kriminalizirana sva djela koja pozivaju na odcjepljenje, subverziju, terorizam i zavjere sa stranim silama, a po prvi put će sigurnosne agencije u Hong Kongu omogućiti izručenje kontinentalnoj Kini radi suđenja.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

U Grčkoj uhapšena 63 člana kriminale grupe zbog nasilja na sportskim terenima

Italijanska policija uhapsila 13 zatvorskih čuvara pod sumnjom za mučenje maloljetnih zatvorenika

Rusija uhapsila četvoricu osumnjičenih za ubistvo 93 osobe u koncertnoj dvorani u blizini Moskve

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu