Bosna i Hercegovina     | 02.07.2020. 18:59 |

Američka ambasada u BiH obilježila 244. godišnjicu nezavisnosti SAD

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 2. jula (FENA) – Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini večeras je upriličila virtualnu proslavu u povodu 244. godišnjice Dana nezavisnosti SAD-a.

Na Dan nezavisnosti 4. jula 1776. godine izglasana je slavna Deklaracija o nezavisnosti, kojom su se američke države odcijepile od Velike Britanije. Ova deklaracija  je jedan od prvih službenih dokumenata u historiji koji ističe ljudska prava.

- Danas ne obilježavamo samo Dan nezavisnosti nego i 25. godišnjicu mira i našeg partnerstva sa BiH – izjavio je ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson, navodeći da su tokom pandemije Covid-19 SAD nastavile biti pouzdan partner BiH, što će i ostati na njenom putu ka članstvu u Evropsku uniju i NATO savez. 

Tokom zabave predstavljene su uspješne saradnje između američke ambasade i pojedinaca, kao i organizacije iz različitih sektora u BiH. Zahvaljujući, prije svega, finansijskoj pomoći SAD-a, mnogi mladi u BiH su stekli svoja prva zaposlenja ili vještine u izgradnji profesionalne karijere.

- Ove priče nam pomažu da shvatimo napredak kojeg su postigli građani posvećeni ponovnoj izgradnji svoje zemlje. Nadam se da će one i za vas, građane ove prelijepe zemlje, biti podsticaj da nastavite graditi bolju budućnost  - kazao je Nelson.

Poručio je da svjetlija budućnost za BiH znači da bude "zemlja čvrsto integrisana u transatlantsku zajednicu" i da će na tom putu bh. građanima Sjedinjene Američke Države biti njihov partner.   

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Bijela kuća ponovila da je SAD protiv izraelskog kopnenog napada na Rafah

Kina upozorila SAD da ne gaze njene 'crvene linije'

Američki Senat odobrio zakon kojim bi TikTok mogao biti zabranjen u Americi

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel