Svijet     | 09.07.2020. 15:50 |

Australija suspendovala sporazum o izručenju s Hong Kongom, mijenja vizni režim

FENA Internet

SYDNEY, 9. jula  (FENA) - Australija je saopćila u četvrtak da je suspendirala svoj sporazum s Hong Kongom o izručenju, u reakciji na novi sigurnosni zakon uveden u tom gradu, i objavila je mjere na privlačenju kompanija iz azijskog finansijskog središta, izazivajući oštu reakciju Pekinga.

Premijer Scott Morrison izjavio je da zakon uveden prošle sedmice u Hong Kongu predstavlja temeljnu promjenu okolnosti i da će Australija suspendirati sporazum o izručenju.

- Bit će građana Hong Konga koji bi mogli tražiti da se presele drugdje, da započnu novi život u novim mjestima, da koriste svoje vještine, svoje poslovne sposobnosti – izjavio je Morrison, najavljujući promjene u viznom režimu, prenosi Reuters.

Morrison je kazao da honkonški studenti, diplomci i radnici u Australiji s privremenim vizama imaju priliku da ostanu i rade dodatnih pet godina i da se prijave za trajni boravak nakon isteka tog vremena.

Buduće studentske vize također će biti na pet godina, iako je Morrison kazao da vlasti „ne očekuju veliki broj aplikanata u skorije vrijeme“.

Obraćajući se novinarima u Pekingu, portparol kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian kazao je da bi Morrisonova vlada trebala promijeniti kurs i prestati da se upliće u kineska unutrašnja pitanja, upozoravajući da Kina, najveći kupac australskih izvoznih proizvoda, zadržava pravo na osvetničku akciju.

Međusobna trgovina dvije zemlje vrijedila je 235 milijardi australskih dolara u prošloj godini. Kineska ambasada u Canberri ranije je upozorila da, „ukoliko Australija ne prekine s uplitanjem, to će predstavljati ništa drugo nego bacanje stijene na vlastito stopalo“.

U Australiji boravi 10.000 honkonških građana sa studentskim vizama ili privremenim radnim vizama. Aplikanti iz Hong Konga imat će prioritet na osnovu australskog Globalnog talent programa i poslovnog viznog programa.

Australija je ponudila azil za oko 42.000 kineskih studenata koji su bili u Australiji u vrijeme nasilnog slamanja prodemokratskih protesta na trgu Tiananmen u 1989., podsjeća britanska novinska agencija.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Blinken izrazio zabrinutost kineskom podrškom ruskoj vojsci

Kina upozorila SAD da ne gaze njene 'crvene linije'

Njemačka uhapsila trojicu osumnjičenih za špijunažu s kineskom tajnom službom

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu