Ekonomija     | 17.07.2020. 16:24 |

Potpisani ugovori o funkcioniranju Garancijskog fonda (VIDEO)

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 17. jula (FENA) - Federalna ministrica finansija Jelka Milićević i vršitelj dužnosti predsjednika Uprave Razvojne banke Federacije BiH Semir Fejzić danas su, u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, potpisali dva ugovora, za čije je zaključivanje Federalna vlada dala saglasnost na današnjoj sjednici.

Riječ je o Ugovoru o formiranju namjenskog dugoročnog depozita - Garancijskog fonda i Ugovoru o pružanju finansijskih usluga u okviru Garancijskog fonda između Federalne vlade i Razvojne banke FBiH.

Ugovorom o formiranju namjenskog dugoročnog depozita utvrđeni su izvori inicijalnih 80 miliona KM za formiranje i održavanje sredstava Garancijskog fonda, a s ciljem osiguranja njegovog garantnog potencijala na osnovu kojeg će biti izdavane garancije Federacije BiH za osiguranje dijela pojedinačnih kredita, koje će komercijalne banke odobravati korisnicima u okviru kreditno-garantnih programa utvrđenih Uredbom.

Drugi potpisani ugovor odnosi se na pružanje finansijskih usluga u okviru Garancijskog fonda između Federalne vlade i Razvojne banke, za čiju provedbu, također, nije potrebno izdvajanje sredstava iz Budžeta FBiH.

Na osnovu ovog ugovora Vlada FBiH će, između ostalog, utvrđivati namjenu za izdavanje garancija Fonda, održavati ukupna sredstva Fonda radi pravovremenog ispunjenja obaveza po izdatim garancijama koja ne smiju biti manja od inicijalnog iznosa sredstava kojima je Garancijski fond formiran.

Između ostalog, Federalna vlada je dužna da utvrđuje maksimalan iznos garantovanih obaveza za svaki kreditno-garantni program, pojedinačni kredit, kao i iznos garantovanih obaveza prema jednom ili grupi povezanih poduzetnika.

Nakon potpisivanja ugovora, ministrica Milićević je istakla da je Garancijski fond nešto za šta se Vlada opredijelila da kako bi dala doprinos kroz finansijska sredstva, odnosno garancije za ubrzavanje kreditnih aktivnosti komercijalnih banaka, a sve u funkciji ublažavanja ekonomskih posljedica izazvanih pojavom koronavirusa.

- Nadam se da ćemo u saradnji Vlade FBiH i Razvojne banke ovaj projekat dugoročno ojačati, te da će uistinu biti u funkciji očuvanja i povećanja broja radnih mjesta, očuvanja kapaciteta privrednih subjekata i, naravno, da se to odrazi na povećanje društvenog proizvoda i stabilnosti svih finansijskih faktora u FBiH - kazala je ministrica Milićević.

Vršitelj dužnosti predsjednika Uprave Razvojne banke FBiH Semir Fejzić kazao je da je ovaj dan važan za privredu u FBiH.

- Od samog početka neki su bili skeptični da li Razvojna banka FBiH, zbog svog ranijeg statusa, može da izvrši ovaj zadatak na najbolji način. Razvojna banka je svojim kapacitetom i rezultatima u posljednjih sedam mjeseci vratila povjerenje Vlade FBiH, Federalnog ministrastva finasija, kao i samih privrednika - kazao je Fejzić.

Kako je istakao, Garancijski fond sigurno neće riješiti sve probleme u privredi Federacije BiH, ali da predstavlja iskorak u kojem Vlada FBiH preuzima 50 posto rizika s komercijanim bankama kako ne bi došlo do zastoja u kreditiranju i investiranju.

Pojasnio je da će kroz taj program privrednicima putem komercijalnih banaka biti dostupna sredstva za tekuću likvidnost, održavanje proizvodnje i broja zaposlenih, te za završetak započetih investicija i novo zapošljavanje.

Stvarni troškovi administriranja i upravljanja Garancijskim fondom će biti pokrivani iz prihoda koje Razvojna banka ostvaruje iz komisionih poslova koje obavlja uime i za račun Vlade FBiH.

Pogledajte http://fena.ba/video/4715

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1gjQnXjjIzZtIjQxvyrhas_3e3Juvni4j?usp=sharing

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Sjednica Vlade Federacije BiH u Mostar

Sastanak Vlade FBiH i poslodavaca: Nastaviti i ubrzati započete reformske procese

Poslodavci na sastanku kod Vlade FBiH: Nastaviti i ubrzati reformske procese

Promo

Trivan: Uspešnost m:tel-a ključna je za rast cele privrede

Samsung predstavlja novu i poboljšanu fitness narukvicu, Samsung Galaxy Fit3

Otvoren međunarodni javni konkurs NLB Grupe za mlade umjetnike