Bosna i Hercegovina     | 21.07.2020. 11:44 |

Delegati većinu tačaka dnevnog reda uputili Kolegiju na usaglašavanje

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 21. jula (FENA) - Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je danas usvojio Godišnji izvještaj o rezultatima aktivnosti Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH za 2019. godinu.

To je jedna od rijetkih tačaka dnevnog reda koja je danas usvojena, jer za većinu njih nije postojala entitetska većina glasova delegata iz Republike Srpske, koji su uglavnom glasali „protiv“ ili „suzdržan“, te su upućene Kolegiju na usaglašavanje.

Radi se, između ostalog, o Godišnjem izvještaju Centralne banke BiH za 2019. godinu, Izvještaju o aktivnostima Ureda za reviziju institucija BiH za 2019. godinu, Izvještaju o izvršenoj reviziji učinka o temi: “Upravljanje troškovima prijevoza u institucijama BiH”, kao i godišnjim revizorskim izvještajima o glavnim nalazima i preporukama za 2017. i 2018. godinu, te izvještajima Ureda za reviziju institucija BiH o finansijskoj reviziji 73 institucije BiH za 2017. i 2018. godinu.

Predsjedavajuća Komisije za finansije i budžet Dušanka Majkić je, govoreći o revizorskim izvještajima o finansijskoj reviziji za 2018. godinu, kazala da je 12 institucija dobilo 'čisto' pozitivno mišljenje, 55 institucija je dobilo pozitivno mišljenje sa skretanjem pažnje, mišljenje s rezervom su dobile dvije institucije, dok su mišljenje s rezervom sa skretanjem pažnje dobile četiri institucije.

Majkić je napomenula da revizija za 2018. godinu navodi sedam kategorija nalaza revizije koji se, u većem ili manjem stepenu, ponavljaju svake godine.

To su: pravilnik o sistemu interne kontrole i izgradnja sistema interne kontrole, slabosti u primjeni propisa iz oblasti javnih nabavki, nalazi u vezi sa nedostajućim internim pravilima, nalazi u vezi sa slabostima prilikom planiranja budžeta, slabim kontrolama izvršenja budžeta i slabosti u popunjavanju organizacione strukture...

- Uz to, revizija konstatuje 14-15 sistemskih mjera koje bi trebalo provesti da bi se popravilo stanje u ovoj oblasti - kazala je Majkić, te dodala da su za to potrebne odluke Vijeća ministara BiH, Ministarstva finansija i trezora, ali i praćenje od Parlamentrane skupštine BiH.

Dom naroda je zbog nepostojanja entitetske većine iz RS, Kolegiju na usaglašavanje uputio, između ostalog,  Izvještaj o radu parlamentarnog vojnog povjerenika za 2019. godinu, Plan rada Nezavisnog odbora kao nezavisnog tijela policijske strukture BiH za 2020. godinu,  Izvještaj o radu Odbora za žalbe građana Parlamentarne skupštine BiH za 2019. godinu, Izvještaj o radu i Finansijski izvještaj Agencije za poštanski saobraćaj BiH za 2019. godinu, te Izvještaj o radu Državne regulatorne komisije za električnu energiju u 2019. godini.

Delegati su usvojili Odluku o imenovanju Branislave Milekić za člana Državne regulatorne komisije za električnu energiju iz Republike Srpske.

Redovna sjednica Doma naroda je završena, a nakon polusatne pauze počet će i hitna sjednica Doma na kojoj će, po skraćenom postupku, biti razmatran Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Članovi Grupe prijateljstva PSBiH razgovarali sa članovima Grupe prijateljstva Parlamenta Austrije

Delegacija PSBiH učestvuje na konferenciji Lige parlamentaraca za Al - Quds u Istanbulu

Priopćenje za javnost HNS-a BiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu