Bosna i Hercegovina     | 21.07.2020. 14:56 |

Objavljen izvještaj o zastupljenosti konstitutivnih naroda u institucijama u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. jula (FENA) - Ombudsmani za ljudska prava Bosne i Hercegovine izradili su "Specijalni izvještaj o zastupljenosti konstitutivnih naroda i ostalih u institucijama, upravnim organizacijama i regulatornim tijelima Bosne i Hercegovine, Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Brčko distrikta Bosne i Hercegovine i kantonima Federacije Bosne i Hercegovine (prema budžetskim jedinicama) sa izuzetkom policijsko-bezbjednosnih struktura".

Ombudsmani Bosne i Hercegovine, u periodu od 2013. godine do dana izrade ovog izvještaja, postupali su po žalbama u kojima su žalitelji ukazivali na diskriminaciju na nacionalnoj osnovi u institucijama, upravnim organizacijama i regulatornim tijelima Bosne i Hercegovine, Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Brčko distrikta Bosne i Hercegovine i kantonima Federacije Bosne i Hercegovine (prema budžetskim jedinicama), prilikom procedure zapošljavanja, napredovanja, kao i ostvarivanja ostalih prava iz radnog odnosa i po osnovu radnog odnosa, saopćeno je iz institucije Ombudsmana za ljudska prava BiH.

U spomenutom izvještaju, Ombudsmeni između ostalog konstatuju da u najvećem broju institucija, upravnih organizacija i regulatornih tijela u Bosni i Hercegovini nije ispoštovan ustavni princip koji podrazumijeva proporcionalnu zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih, kao i da u cijelosti nije ispoštovan princip ravnopravnosti polova.

Cjelokupan izvještaj objavljen je na web stranici institucije Ombudsmena.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Ombudsmeni osuđuju napade na povratnike, svi moraju uživati slobodu i ljudska prava

Promo

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!

Započnite proljećnu avanturu uz odlične telefone iz m:tel ponude

Pobjednici App natjecanja sudjelovali na OFFF festivalu u Barceloni