Svijet     | 21.07.2020. 15:30 |

Johnsonov portparol: Britanija će biti konstruktivna u razgovorima s EU

FENA Internet

LONDON, 21. jula (FENA) – Britanija će nastaviti da se konstruktivno angažuje u razgovorima s Evropskom unijom o budućim odnosima dvije strane, ali nije spremna da odustane od svojih prava kao nezavisna država, izjavio je portparol premijera Borisa Johnsona.

Dvije strane nastavile su razgovore u utorak nakon što je šef britanskog  pregovaračkog tima David Frost bio domaćin svom kolegi iz EU, Michelu Barnieru, na večeri u ponedjeljak, iako je bilo malo pomaka na prevazilaženju „značajnih razlika“ koje dijele dvije strane.

Britanija je napustila EU u januaru i trenutno je u status quo prelaznom periodu do kraja godine, za koji neke kompanije strahuju da ne bi mogao osigurati sporazum o slobodnoj trgovini.

- Naša pozicija prema našoj suverenosti, zakonima i ribarstvu je jasna, mi nećemo odustati od naših prava kao nezavisne države – izjavio je portparol novinarima.         

- Mi ćemo nastaviti s konstruktivnim angažmanom s EU u ključnim pitanjima i radit ćemo naporno na širokom skiciranju sporazuma, ali mi jasno poručujemo da ne tražimo poseban ili unikatan sporazum – kazao je on, prenosi Reuters.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Sunakov plan slanja tražilaca azila u Ruandu i formalno postao zakon

Upriličen sastanak izaslanstva BiH i predstavnika Europske unije nakon pristupnih pregovora

Sunak i Scholz: Evropa se mora ujediniti u podršci Ukrajini u ratu protiv Rusije

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu