Svijet

Trump: Pandemija koronavirusa će se pogoršati prije nego što postane bolje

Internet, Foto: Arhiva

WASHINGTON, 22. jula (FENA) - Američki predsjednik Donald Trump kazao je da će se pandemija koronavirusa "pogoršati", naglasivši da je nedavno došlo do novog porasta broja zaraženih, u tonu koji znatno odstupa od njegovog dosadašnjeg pristupa epidemiji.

- Vjerojatno će se, nažalost, pogoršati prije nego što postane bolje. To je nešto što ne volim govoriti, ali je tako - rekao je Trump u utorak na konferenciji za novinare, prenosi dpa.

Predsjednik je također istaknuo da je došlo do skoka slučajeva zaraze u južnim i zapadnim američkim državama, posebno Floridi, Teksasu i Kaliforniji.

Rekao je da cilj njegove administracije nije samo upravljanje pandemijom, već i njeno okončanje.

Predsjednik je potaknuo mlade da izbjegavaju prepune barove i pozvao je da se nose maske kada fizičko distanciranje nije moguće, čak i nakon što je u prošlosti odbio javno nositi masku za lice.

- Sviđala vam se maska ​​ili ne, ona ipak imaju uticaj u smanjenju širenja zaraze - rekao je Trump.

Ponudio svoju uobičajenu optimističnu procjenu napretka u liječenju, rekavši da će vakcine biti proizvedene "puno prije nego što je to iko smatrao mogućim".

Predsjednik je održao prvi nastavak redovnih brifinga za štampu o pandemiji, nakon što su nedavne ankete pokazale da njegova popularnost pada među biračkim tijelom, a posebno zbog načina rješavanja krize sa koronavirusom.

(FENA) B.D.