Svijet     | 27.07.2020. 10:59 |

"Potpuno i sveobuhvatno" primirje stupilo na snagu u istočnoj Ukrajini

FENA Internet

KIJEV,  27. jula (FENA) – „Potpuno i sveobuhvatno prrmirje“ stupilo je na snagu u zoni sukoba u istočnoj Ukrajini u ponoć s nedjelje na ponedjeljak, objavio je predsjednički ured u Kijevu.

Prekid vatre u regijama Lugansk i Donjeck - u kojima se proruski separatisti bore protiv ukrajinske vojske duže od šest godina – uslijedilo je nakon što je skoro 25 pokušaja da se uvede primirje propalo.

Uoči primirja, ruski predsjednik Vladmir Putin održao je telefonski razgovor s ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim u nedjelju kako bi raspravljali o eventualnom rješenju sukoba, saopćile su obje vlade.

Obojica čelnika iskoristili su telefonski razgovor kako bi pohvalila dodatne napore na okončanju sukoba, navode u saopćenjima Kremlj i ured Zelenskog.

Putin je zatražio od Zelenskog da se obaveže na postojeće mirovne sporazume ne samo riječima nego i djelima, saopćio je Kremlj.

Putin je izrazio zabrinutost nedavnim izjavama ukrajinskih zvaničnika da se o dijelu mirovnog plana može ponovo pregovarati i kazao je da je odluka Kijeva da održi regionalne izbore u ovoj godini u suprotnosti s prethodnim sporazumom iz Minska, dodaje se u saopćenju.

Ukrajina planira održati regionalne izbore u oktobru širom zemlje, ali ne i u otcijepljenim regijama Donjeck i Lugansk.

Putin je ponovio potrebu provedbe sporazuma s posljednjeg ukrajinskog samita održanog 9. decembra u  Parizu, navodi se u saopćenju.

Razgovor dvojice čelnika uslijedio je nakon što je papa Franjo u nedjelju kazao kako se moli da će se posljednje primirje konačno održati, otvarajući put za „toliko potrebno i dugo očekivano“ pomirenje.

Oko 13.000 ljudi poginulo je u sukobu, sudeći po procjenama Ujedinjenih nacija. Rusija je u više navrata negirala da je direktno umiješana u ukrajinski sukob.

Posljednje primirje smatra se bitnim preduslovom za održavanje novog samita o ukrajinskoj krizi.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavili su kako žele okupiti Putina i Zelenskog za istim stolom, prenosi dpa.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Zelenski pozvao da se Ukrajini pošalju dodatni sistemi protivzračne odbrane

Ukrajinski ministar poljoprivrede pušten iz pritvora uz kauciju dok se čeka istraga optužbi

Ukrajinski sud odredio pritvor ministru poljoprivrede zbog sumnje na korupciju

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu