Bosna i Hercegovina     | 27.08.2020. 09:15 |

Podžić: Ministarstvo odbrane će ove godine trpjeti

FENA Internet

SARAJEVO, 27. augusta (FENA) - Ministarstvo odbrane BiH će ove godine trpjeti, mada sam ja odmah po dolasku u februaru, pretpostavljajući da će biti problema, naredio striktne mjere štednje i pokretanje postupaka rješavanja viškova, izjavio je u intervjuu za novi broj magazina Dani ministar odbrane BiH Sifet Podžić.

Kako kaže, osjetiće se, prije svega, jer se neće moći završiti remont nekih sredstava kako je planirano.

- Najvjerovatnije, ne zbog toga, nego zbog Covida, nećemo moći realizovati neke vježbe na koje bi trebalo dosta utrošiti i to će se moći iskoristiti na drugoj strani da se pokriju troškovi. Nećemo moći realizovati i neke zadatke iz Programa reformi koje smo dostavili u Bruxelles, zbog čega najviše žalim - kaže Podžić.

Ministarstvo odbrane ima 72 zadatka iz segmenta odbrane i 16 u čijem rješavanju sarađuje s drugim ministarstvima i državnim agencijama.

- Ja sam siguran da ćemo realizovati 70,80 posto predviđenih zadataka iz Programa reformi, ali ima stvari koje nećemo moći zbog finansijskih sredstava. Ja ću, evo, biti maksimalno iskren. U Programu reformi rečeno je da će osnovno biti da se realizuju Pregled odbrane i modernizacija Oružanih snaga BiH. U Pregledu odbrane imamo nekih aktivnosti kao što su smanjenje brojnog stanja, premještanje s nekih lokacija na neke druge i tako dalje, ali to mora pratiti i modernizacija Oružanih snaga - rekao je, između ostalog, Podžić za Dane.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu