Kultura     | 28.08.2020. 13:14 |

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika usvojila izmjene ranijih odluka

FENA Saopćenje

MOSTAR, 28. augusta (FENA) - Na današnjoj sjednici Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, predsjedavajući i članovi Komisije Radoje Vidović, Goran Milojević i prof. dr. Amir Pašić usvojili su izmjene i dopune ranije donesenih odluka za nekoliko nacionalnih spomenika.

Izmjene i dopune tih odluka odnose se na kategorizaciju i redefiniranje mjera zaštite u skladu s trenutnim stanjem tih dobara.

Odluke se tiču Saborne crkve (crkva Presvete Bogorodice) s pokretnim naslijeđem u Sarajevu, stambenog naselja Crni Vrh u Sarajevu te rodne kuće Vladislava Skarića (Kuća Jeftana Despića, Objekat Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH) u Sarajevu.

Također, Komisija je donijela izmjene odluka koje se odnose na Objekat skloništa u krugu nekadašnje industrijske zone - Glavne željezničke radionice Sarajevo, Alipašinu džamija s haremom u Sarajevu i Magribija džamiju u Sarajevu.

Članovi Komisije su usvojili i Plan rada Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika za 2021. godinu, saopćeno je iz te državne institucije koja brine o bh. nacionalnim spomenicima.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu