Bosna i Hercegovina     | 28.08.2020. 14:30 |

Vlada FBiH usvojila Akcioni plan za prevenciju i borbu protiv terorizma

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. augusta (FENA) - Vlada Federacije BiH je danas usvojila svoj Akcioni plan za prevenciju i borbu protiv terorizma u Federaciji Bosne i Hercegovine za period od 2020. do 2025. godine.

Naložila je pokretanje aktivnosti iz Akcionog plana, te zadužila sve njihove nosioce na dosljednu provedbu obaveza iz svoje nadležnosti u skladu s planiranim rokovima.

Provođenje planiranih aktivnostim koordinirat će Interresorna radna grupa Vlade FBiH za izradu i provođenje Akcionog plana, a Ured za odnose s javnošću će ovaj dokument postaviti na web stranicu Vlade Federacije BiH.

Akcioni plan je urađen u skladu sa Strategijom BiH, čiji je osnovni cilj suzbijanje svih oblika ekstremističkog i terorističkog djelovanja, uz poštivanje demokratskih vrijednosti, vladavine prava i slobode, te učiniti Bosnu i Hercegovinu prostorom sigurnim za život svih njenih državljana i drugih koji u njoj borave.

Kao podciljevi su označeni prevencija zločina iz mržnje, radikalizma i terorizma, zaštita kritične infrastrukture, unaprjeđenje procedura istraga i kaznenog progona terorizma i srodnih kaznenih djela, te odgovor i reakcija na moguće terorističke napade i saniranje njihovih posljedica.

Danas je, ujedno, izmijenjeno i dopunjeno Rješenje o imenovanju Interresorne radne grupe Vlade FBiH za izradu i provođenje Akcionog plana za prevenciju i borbu protiv terorizma u Federaciji BiH, a u vezi sa implementacijom Strategije BiH za prevenciju i borbu protiv terorizma.

Današnjim izmjenama i dopunama je u ovu radnu grupu imenovan Mustafa Kadribegović, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu