Svijet     | 01.09.2020. 13:19 |

Broj zaraženih od koronavirusa u Rusiji nadmašio milion

FENA Internet

MOSKVA, 1. septembra (FENA) - Ukupan broj potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom u Rusiji u utorak je nadmašio milion ljudi nakon što su vlasti javile o 4.729 novozaraženih. Rusija ima četvrti po veličini svjetski broj zaraženih, nakon SAD, Brazila i Indije.

Eksperti tvrde da je stvarni broj zaraženih mnogo viši od svih prijavljenih brojki, zbog limitiranih testiranja, asimptomatskih slučajeva koji se ne testiraju i prikrivanja brojki među nekim vladama, između ostalih faktora. Zaključno s utorkom, Rusija je ukinula većinu restriktivnih mjera u većini svojih regija.

Prošlog su mjeseca ruske vlasti objavile odobrenje prve svjetske vakcine protiv koronavirusa - u potezu na  koji su zapadni eksperti reagovali sa skepticizmom i nelagodom jer su probe izvedene na svega nekoliko desetaka ljudi. Prošle su sedmice zvaničnici objavili pokretanje naprednih testiranja vakcine među 40.000 ljudi.

Ostalo je nejasno da li će vakcinacija rizičnih grupa - kao što su liječnici i prosvetni radnici - objavljena u ovoj godini biti dio masovnih proba vakcine ili će biti provedena paralelno, prenosi AP.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu